Станишев: Никой не бива да разиграва етническата карта на Македония

OFFNews 11 май 2015 в 15:00 1692 3

"Никой не бива да разиграва етническата карта в Македония, това е много опасно. Отговорност на правителството там е да не допуска подобни събития. ПЕС следи ситуацията отблизо".

Това обяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти по време на съвместна конференция на ПЕС и БСП "Балканите – прогресивна визия за общо бъдеще". 

По думите му през последните месеци Македония е засегната от много дълбока политическа криза и това е следствие на управлението, основано на недемократични принципи и медиен контрол.

"В крайна сметка обществото реагира по краен начин на случващото се. Всички сме разтревожени от нестабилността там. Тероризмът е предизвикателство, а ЕС има своите отговорности за стабилността, за отстояването на мира и добрите отношения между различните етноси в страните от региона", коментира Станишев.

Той обясни още, че не е важно кой е на власт и кой в опозиция, а как се развива държавата Македония, както и спазването на законите, европейските ценности и независимостта на медиите там.

Сергей Станишев припомни, че по време на първата балканска конференция в София настроението е било по-оптимистично. Тогава Словения беше пълноправен член на ЕС, а България и Румъния водеха последните преговори по присъединяването си.

"През 2005 г. Европа изглеждаше много по-различно, имаше икономически растеж, както и положително отношение към разширяването на Съюза. Днес ситуацията е много по-сложна. След присъединяването на 13 държави умората от разширяването започна да нараства в много от европейските страни", каза лидерът на ПЕС.

Според него само европейското членство на страните от Западните Балкани може да донесе социален прогрес и просперитет на хората в тези държави и добави, че ПЕС следва линията на разширяването на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!