Станишев призова за легални маршрути и хуманитарни визи за бежанците

OFFNews 23 април 2015 в 15:27 2456 2

"Приоритет номер едно за нас е запазването на човешки животи и предотвратяването на трагедии като тази в Средиземноморието. Бежанският поток трябва да бъде разпределян между страните-членки на солидарен принцип. Италия, Испания, Гърция, Малта и България не са сами. ЕС трябва да има обща миграционна политика".

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в началото на Президиума на ПЕС, който прие декларация за проблема с бежанците.

В нея те искат спешни действия от страните-членки и ще настояват за тях пред Европейския съвет.

От ПЕС настояват да бъде даден мандат на европейската агенция за контрол на границите на ЕС - ФРОНТЕКС, да може да организира спасителни операции за опазването на живота на бежанците.

Социалистите са категорични, че Евросъюзът трябва да засили сътрудничеството си трети страни в обща система, с която да противодейства на трафикантите на хора.

Освен това от ПЕС настояват да бъдат създадени легални и сигурни канали за бежанци, които да им предлагат хуманитарни визи и да улесняват събирането на разделени семейства.

Тъй като голяма част от бежанците не стигат до ЕС, а остават в съседни страни, социалистите настояват Евросъюзът да съдейства за създаването на лагери там и предоставяне на хуманитарна помощ.

Според ПЕС е нужно стабилизиране на политическата ситуация в Сирия и Либия и да бъде популяризиран там плурализма, парламентарната демокрация и върховенството на закона.

По-късно днес по инициатива на Сергей Станишев държавните глави и премиерите от ПЕС ще координират позициите си преди Съвета.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС