Станишев призова за легални маршрути и хуманитарни визи за бежанците

OFFNews Последна промяна на 23 април 2015 в 15:27 1924 2

"Приоритет номер едно за нас е запазването на човешки животи и предотвратяването на трагедии като тази в Средиземноморието. Бежанският поток трябва да бъде разпределян между страните-членки на солидарен принцип. Италия, Испания, Гърция, Малта и България не са сами. ЕС трябва да има обща миграционна политика".

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в началото на Президиума на ПЕС, който прие декларация за проблема с бежанците.

В нея те искат спешни действия от страните-членки и ще настояват за тях пред Европейския съвет.

От ПЕС настояват да бъде даден мандат на европейската агенция за контрол на границите на ЕС - ФРОНТЕКС, да може да организира спасителни операции за опазването на живота на бежанците.

Социалистите са категорични, че Евросъюзът трябва да засили сътрудничеството си трети страни в обща система, с която да противодейства на трафикантите на хора.

Освен това от ПЕС настояват да бъдат създадени легални и сигурни канали за бежанци, които да им предлагат хуманитарни визи и да улесняват събирането на разделени семейства.

Тъй като голяма част от бежанците не стигат до ЕС, а остават в съседни страни, социалистите настояват Евросъюзът да съдейства за създаването на лагери там и предоставяне на хуманитарна помощ.

Според ПЕС е нужно стабилизиране на политическата ситуация в Сирия и Либия и да бъде популяризиран там плурализма, парламентарната демокрация и върховенството на закона.

По-късно днес по инициатива на Сергей Станишев държавните глави и премиерите от ПЕС ще координират позициите си преди Съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2015 в 16:03

„Бежанец“ не означава „Мигрант“. В България няма и не може да има бежанци – защото България не граничи с държава, в която да има непосредствена заплаха за живота и свободата на гражданите. В този смисъл, дори и определени граждани да са влезли в съседна на България държава като бежанци, те не могат да продължат да преминават границите на следващи държави на същото основание. Ако продължат да преминават през границите на следващи държави с оправданието, че са „бежанци“, тези хора се превръщат в незаконни икономически мигранти (в най-добрия случай). Упоритото затваряне на очите пред този факт, освен всичко друго, е заплаха за етническата стабилност и сигурността – не само на България, но и на Европейския съюз като цяло.

Още по темата – в нашата статия „СЪВСЕМ ЗАКОННО Е БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДА ОХРАНЯВА БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ“ от 07.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=6#150107

и нашата статия „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНО НИВО, КОЕТО ПОДГОТВЯ ДЕМОГРАФСКА БОМБА С „БЕЖАНЦИТЕ“ от 14.10.2013 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=4#131014

23.04 2015 в 15:56

тоя пак се изказва, колкото да симулира изказване