Станишев: Ще се борим ПЕС да спечели вот 2019

OFFNews 29 април 2015 в 12:00 2737 7

Целта на ПЕС е да бъде първа политическа сила на евроизборите през 2019 година и като такава да излъчи следващия председател на ЕК. Това заяви Сергей Станишев на годишната среща на генералните секретари на партиите от ПЕС в Стокхолм, съобщиха от прессекретариата му.  

Предизборната кампания започна с края на предишните. На конгреса в Будапеща през юни ще очертаем политиките, и ще направим организацията, с която ще спечелим изборите през 2019 г. Заедно трябва да се противопоставим на екстремистките и популистките нагласи, които набират сила в Европа, каза още Станишев. 

На форума присъства и премиерът на Швеция Стефан Льовен. 

Президентът на европейските социалисти изтъкна: "Силата на ПЕС е в това, че се борим заедно като едно семейство. Още от началото на мандата ни с Генералния секретар Ахим Пост си поставихме за цел да сме максимално близо до националните партии и да им даваме цялата си политическа подкрепа. Създадохме мрежа на генералните секретари на партиите-членки, както и мрежа за размяна на добри практики в предизборните кампании и повишаване на избирателната активност. Доволни сме че благодарение на комуникационната мрежа между партиите ПЕС присъства повече на национално ниво, а работата на националните партии е по-видима в Европа. ПЕС е силна, когато националните партии са силни и постигат резултати".

Според Станишев най-голямото предизвикателство за партията е да върне вярата и мотивацията на младите за участие в политиката на фона на фрагментирания политически пейзаж в Европа. В тази връзка, миналата година ПЕС създаде Европейска академия за обучение на млади лидери. Днес във Виена Сергей Станишев ще открие второто й издание и ще участва в дискусия с младите за отношенията със симпатизанти, гласоподаватели и партийни членове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови