Станишев иска повече жени на ръководни позиции в Европа

ОFFNews 07 март 2015 в 15:53 2645 4

Сргей Станишев

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова за повече жени ръководни политически позиции в Европа.

Това се случи по време на Конгреса на жените социалистки във Варшава, където Станишев подкрепи кандидатурата на Магдалена Огурек, издигната от Съюза на демократичната левица (СДЛ) за президент на Полша.

Той подчерта, че равното участие на жените във вземането на решения е "ключово условие за укрепването на демокрацията".

"Благодарение на лявото семейство, днес има повече жени в Европейския парламент. В Групата на социалистите и демократите 45% или 86 от 191 депутата са жени. За сравнение в групата на ЕНП са 32%", каза той време на конгреса.

Станишев не пропусна да поздрави и лидера на СДЛ Лешек Милер за подкрепата му за равноправието между половете и правата на жените.

След това той заяви, че от ПЕС ще продължават да се борят за равенство между половете по отношение на заплащането, правото на сексуално и репродуктивно здраве и баланса между семейния живот и работата.

"Всеки ден в Европа седем жени умират заради домашно насилие, а една от всеки три жени е била жертва на физическо или сексуално насилие. Тази статистика е неприемлива. Всички трябва да се борим за изкореняването на този проблем", обясни Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!