Станишев: Политическата криза в Македония застрашава европейската й интеграция

OFFNews 24 февруари 2015 в 16:51 2978 1

Комисията по външни работи на Европейския парламент прие годишния доклад за напредъка на Македония по пътя й към членство в ЕС. В него залегнаха изменения, предложени от българския евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев, който е и заместник-председател на Съвместния комитет за парламентарно сътрудничество ЕС-Македония.

"Социалистите сме на мнение, че започването на преговори за членство може да окаже положително влияние върху страната и да даде стимул за напредък в проблемните области, включително по неразрешените двустранни въпроси. Това решение обаче няма да бъде "подарък", а резултат от постигнати резултати по ясни критерии", заяви Станишев.

Приетият доклад отчита постигнатия напредък от Македония и отново споделя препоръката на Комисията за започване на преговори за членство с ЕС, които буксуват вече девет години заради продължаващия спор за името с Гърция и липсата на напредък в областта на добросъседските отношения.

Депутатите обаче отправят и сериозни критики към продължаващата политическа поляризация, съдебната система, свободата на изразяване и медиите, осъждат проявите на краен национализъм, който задълбочава линиите на разделение в обществото и др.

Според Станишев, въпреки преговорите за подписване на договор за добросъседство с България и разменените официални посещения, липсва истинска воля от страна на правителството в Македония за практически стъпки към съвместно честване на бележити дати и исторически личности, обективна интерпретация на историята и др.

Предложените от Станишев текстове обръщат внимание и върху отговорността на правителството за осигуряване на диалог с опозицията и гражданското общество, особено при приемането на ново законодателство и конституционни промени.

Във връзка с избухналия наскоро в страната политически скандал Сергей Станишев заяви: "Разкритията на лидера на опозиционната социалдемократическа партия на Македония Зоран Заев за масови подслушвания, контрол над медии и други нередности поставят под въпрос не само напредъка на Македония към еврочленство, но и основни демократични принципи и ценности. Провеждането на независимо и обективно разследване на случая ще бъде сериозен тест не само за съдебната система, но също и за свободата на медиите в страната. Задълбочаващият се политически разрив между правителство и опозиция възпрепятства провеждането на конструктивен политически диалог, а неговото място е в парламента. Отсъствието на опозицията там подкопава легитимността на провежданите политики и приеманото законодателство; и двете страни носят отговорност пред всички граждани на Македония за намирането на изход от тази ситуация в името на общата цел за членство в ЕС и икономически и социален просперитет".

Докладът се гласува само ден преди официална делегация на ПЕС, водена от Сергей Станишев, да посети страната, за да се запознае на място с обстановката и развитието на скандала с масовите подслушвания, който наскоро избухна в Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови