Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Станишев загрижен за политическата криза в Македония (видео)

OFFNews 26 февруари 2015 в 13:11 2463 1

Станишев в централата на СДСМ

Под ръководството Сергей Станишев днес и утре делегация на Партията на европейските социалисти е на посещение в Македония.

Поводът за мисията са публичните обвинения срещу опозиционния лидер Зоран Заев (председател на Социалдемократическия съюз на Македония) и изнесената от него информация за масови подслушвания на журналисти и политици от страна на управляващите.

"Тук сме, за да добием реална представа за ситуацията. Няма да правим заключения преди да се е състояло независимо разследване. Последните събития в страната са обезпокоителни. Ние от ПЕС призоваваме за спазване на основните права и свободи. Опозицията, медиите и гражданското общество трябва да могат да функционират в пълна свобода и без никакви ограничения. Обръщам се и към колегите от ЕНП да насърчат техния партньор ВМРО-ДПМНЕ за намирането на прозрачно и коректно решение на ситуацията", коментира лидерът на ПЕС от Скопие.

По думите на Станишев, ПЕС категорично подкрепя страните-кандидатки за ЕС по пътя на тяхното членство, но подчерта, че "последният доклад на ЕС за напредъка на Македония разкрива опасенията, че правителство и партия са смесени понятия и изразява опасение за селективно правосъдие и правителствен контрол върху медиите. Тези практики отдалечават Македония от Съюза".

Делегацията проведе срещи с журналисти и представители на гражданския сектор, както и с ръководството на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Предстоят разговори с представители на Представителството на ЕС, както и с министри от правителството - вицепремиера Фатмир Бесими, министъра на вътрешните работи Гордана Янкулоска и министъра на външните работи Никола Попоски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!