Станишев: Борисов се намира в "моите ботуши" от 2005-2009 г.

ОFFNews 04 март 2015 в 21:50 4666 7

Сергей Станишев

"Без съмнение оставката на Вучков е криза на властта, на управлението, защото вътрешният министър е ключова фигура във всеки един кабинет. Просто някой е направил някаква сделка, която не е прозрачна и е поставила министър Вучков в неловко положение".

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Според Станишев обаче оставката на Веселин Вучков не е заплаха за управлението.

"Не може да отречеш всичко, за което си говорил, а и Реформаторите, и АБВ, и Патриотите влязоха в парламента с анти-ГЕРБ говорене. А сега те искат да закрепят статуквото, да няма предсрочни избори", заяви той. 

"На мен ми става ясно следното – ако въпросът за промените в Закона на МВР е бил как да се сменят председателят на ДАНС и главният секретар на МВР, това е трябвало да бъде изпипано добре. Един премиер, който спазва принципите на върховенството на закона, няма как да игнорира едно правно становище. Ако целта на закона е била промяната по върховете на МВР и ДАНС, е поставила министъра, който си подаде оставката, в едно неловко положение", допълни лидерът на ПЕС. 

"Тази четворна коалиция генерира постоянна нестабилност. Не само защото са 4 субекта, а защото са толкова разнородни и трудно съвместими. Вижте заглавието на програмата на кабинета – това е програма за стабилизиране, а не за сериозни реформи", беше коментара на Станишев по повод думите на премиера Бойко Борисов, който определи ситуацията с министър Вучков като "ченгеджийски номера". 

"Има известна ирония във факта, че премиерът Борисов се намира в "моите ботуши" от 2005-2009 г. Но тогава силите бяха изравнени между БСП, НДСВ и ДПС. Сега имаме един парадокс – имаме ГЕРБ, които са от ЕНП, Реформатори, които постоянно гледат как да откраднат избирателите на ГЕРБ, със своите 8% се държат все едно са същинските управляващи и постоянно извиват ръцете на премиера. Имаме АБВ, което се отметна от всичко, за което говореше. И имаме една официална коалиция – споразумение с националистите. Това ще генерира една постоянна нестабилност в нашата държава", обясни лидерът на ПЕС. 

"Освен това да не говорим с този абсурд с дълга. Когато говорим за равнопоставеност, през 2013 година за заем от 1 млрд. лв. обградиха парламента, къртиха павета, щяха да линчуват министри и депутати. Същите тези хора, които тогава твърдяха, че са будната съвест на нацията, сега стоят на удобни места като съветници и казват - 16 млрд. не са проблем", възмути се Станишев.

Според него БСП не е разделена. "В БСП има хора със силни характери, просто трябва да успеят да насочат усилията си в една посока. Защото БСП е единствената европейска, истинска опозиция в това дясно управление", заяви социалистът.

По думите му партията трябва да намери начин да получи доверието на българите, да представи леви политики, които да създадат икономика, даваща поминък на хората.

"Аз съм готов да помагам на БСП по всякакъв начин. Като лидер на Европейските социалисти моята цел е да има силна левица във всички страни в Европейския съюз", завърши лидерът на ПЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови