Според Янаки Стоилов НСО трябва да охранява главния прокурор

Елена Николова Последна промяна на 27 август 2021 в 15:41 3761 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Янаки Стоилов

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита, съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков на заседанието на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Днес в комисията имаше обществено обсъждане на трите законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се.БГ!Ние идваме" и "Демократична България". Те предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от Прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

Министерството на правосъдието подкрепя внесените законопроекти, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

Според Стоилов Бюрото за защита се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването -  така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

Стоилов е на мнение, че главният прокурор, който и да е той, трябва да бъде охраняван от НСО.

Вътрешният министър Рашков обясни, че в момента главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път - от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището, наето от Иван Гешев от държавата. И трети път, от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица. За БТА министър Рашков каза, че ще прекрати това споразумение с МВР.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на "политическия ръководещ субект" се казва на ДАНС да напишат "фалшиво сведение за опасност" и се назначава охрана за срок от шест месеца.

По думите на Рашов, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани:

"Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор."

Зам.- главният прокурор при ВКП Красимира Филипова се противопостави на законопроектите. Според нея става въпрос за неразбиране на действията на Бюрото: "В даден период може да няма нови охранявани лица, но това не означава, че няма охранявани лица."

Филипова коментира посочените мотиви в законопроекта, внесен от ДБ. Според нея в тях без основание се твърди, че се създава възможности за злоупотреба с власт.

От 2014 г. до сега няма жалби на гражданин по отношение на действия на служители от Бюрото по защита. Изразяваме отрицателно становище по тези законопроекти, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови