Спор за ромските къщи в Гърмен преди протеста утре

OFFNews 17 юли 2015 в 09:10 2928 1

Снимка БГНЕС - архив

Общината в Гърмен е издала 124 удостоверения за търпимост на постройки в ромската махала на кв.”Кремиковци”, но голяма част от тях след това са били дерогирани от ДНСК и така се е стигнало до заповедите за събарянето им. Това каза адвокат Даниела Михайлова по бТВ.

По неин сигнал Европейският съд за правата на човека спря събарянето на къщи в махалата, започнало след поредица от кражби и нападения над българи и протести на местното население. „Хората в Гърмен не от 5, а от повече години правят опити да узаконят своите жилища”, подчерта тя.

Михайлова посочи, че в семействата, които е трябвало да бъдат изведени на 13 юли, е имало бременна жена и две деца с тежки увреждания. По думите й не са верни твърденията, че голяма част от жителите на квартала са пришълци. По думите й не само децата, но и родителите им имат актове за раждане, издадени в общината.

„Чувствам се човек, който е направил всичко възможно да защити правата на хора, които не могат да го направят сами”, заяви юристът.

Причината е решение на Европейския съд на правата на човека и писма от български институции
В пряко включване жители на Гърмен коментираха, че след проверка на ДНСК в махалата през 2010 г. тогавашният кмет Ахмед Башев и главният архитект започнали ударно издаване на становища с невярно съдържание за това, че къщите са от преди 1987 г., като съдът установил, че постройките са вдигнати след 2000 г.

Според гърменци, не е невъзможно по времето на Башев да са издавани и подправени актове за раждане. Подозренията са, че целта е била да се осигурят гласоподаватели. 

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов беше категоричен: „Законът трябва да е еднакъв за всички. Голяма част от тези постройки са на частна земя. Върху тези земи частните собственици, на които им е отнета земята, плащат данъци”.

По думите му неправителствените организации по-скоро трябва да се притесняват от ужасното състояние на сградите, които падат „от два ритника”. Според националиста, България има всички механизми да се защити пред ЕСПЧ и правителството не трябва да се съобразява с „това писмо за намерение” от Страсбург.

„Мерките на ЕСПЧ имат императивен характер за всяка държава, която е подписала Конвенцията за правата на човека”, контрира Михайлова, като напомни, че според Конституцията международното право е с предимство пред националното.

Тя коментира, че се обръща внимание само към домовете на ромите, когато у нас има огромно количество незаконни постройки с търговски характер, а голям процент от къщите по селата нямат никакви строителни книжа.

Красимир Каракачанов отбеляза, че проблемът в случая е нежеланието на ромите да се впишат в обществото.

Жителите на Гърмен също негодуват. Утре от 11:00 часа те ще започнат протеста си пред Министерски съвет, като от общината се очакват най-малко 200 души, а вероятно ще имат подкрепа и от други места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови