Няма да бутат къщи в Гърмен, хората отново на протест

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2015 в 07:52 3331 7

Вторият етап на събарянето на незаконните постройки в село Гърмен, който бе насрочен за днес, се отлага. Причината е решението на Европейския съд по правата на човека, според което първо трябва да бъде осигурен подслон на засегнатите семейства. 

Заради отлагането на акцията по премахването на постройките пък жители на община Гърмен ще протестират пред сградата на парламента. Очаква се протестът да започне в 12.00 часа в събота, 18 юли.

За необходимостта от временно отлагане на премахването в Министерството на регионалното развитие и благоустройството са получени писма и от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Българския хелзинкски комитет и други.

В съобщение до медиите от Българския хелзинкски комитет уточняват, че "две семейства от с. Марчево, община Гармен, в които има бременна жена и осем деца, две от които с тежки увреждания и съответно 95 и 100 процента инвалидност, от понеделник може да останат на улицата. Тази опасност ги грози, тъй като единствените им жилища са незаконни, а през март и юни 2011 г. Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Благоевград (РДНСК – Благоевград) е издала заповеди постройките да бъдат разрушени."

"И двете семейства са от ромски произход, а причината строителният контрол да се сети да изпълнява заповедите си четири години по-късно е общественият натиск на антиромските протести в Гърмен по-рано тази година" - твърдят от БХК.

С писмото си Европейският съд по правата на човека в Страсбург указва привременни мерки по отношение на уязвимите жалбоподатели от двете семейства и поставя на правителството на България два въпроса: по отношение на решението да се продължи с разрушаването на жилищата на жалбоподателите, какви са мерките, които се предприемат, за да се осигури настаняване и подкрепа за уязвимите лица сред тях; тези мерки предвиждат ли разделяне на децата от техните родители?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2015 в 13:15

Първо - БХК да го духат.
Второ - има стада празни села, да им подаряват там по някоя къще и да се изнасят. И като ги хванат нейде другаде далеч от подарената къща - обратно там от където са дошли.

13.07 2015 в 10:36

Това не са българи а бедни хорица докарани от дпс с цел печелене на избори в района. Да ги изселят венага те вредят на България чрез купения си вот и пречат на развитието ни

13.07 2015 в 10:18

Трябва на ромите да им се осигури подходяща за тяхната квалификация временна почасова трудова заетост. Труда прави човека свободен.

13.07 2015 в 09:35

Бездомните цигани да бъдат настанени в офисите на БХК, БКП, ДПС и Евророма!

13.07 2015 в 09:34

БХК пак пръснаха с изявления. протестът не е анти ромски(цигански), а анти- всеки да си строи където си иска. така наречените потърпевши как доказват, че това са си техните незаконни постройки? по спомен подслон беше предложен от един от протестиращите, но му беше отказано. нямам нищо против циганите (ромите), но докато им се създават условия да не се интегрират и да правят каквото си искат, те нямат причина да искат и да се стремят да са пълноценна част от обществото.

13.07 2015 в 09:34

Няма ли празни казарми?

13.07 2015 в 08:39

Правителственият аероплан на няколко курса да извози тези граждани на Европа до Брюксел и там да ги интегрират...