Няма да бутат къщи в Гърмен, хората отново на протест

OFFNews 13 юли 2015 в 07:52 4207 7

Вторият етап на събарянето на незаконните постройки в село Гърмен, който бе насрочен за днес, се отлага. Причината е решението на Европейския съд по правата на човека, според което първо трябва да бъде осигурен подслон на засегнатите семейства. 

Заради отлагането на акцията по премахването на постройките пък жители на община Гърмен ще протестират пред сградата на парламента. Очаква се протестът да започне в 12.00 часа в събота, 18 юли.

За необходимостта от временно отлагане на премахването в Министерството на регионалното развитие и благоустройството са получени писма и от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Българския хелзинкски комитет и други.

В съобщение до медиите от Българския хелзинкски комитет уточняват, че "две семейства от с. Марчево, община Гармен, в които има бременна жена и осем деца, две от които с тежки увреждания и съответно 95 и 100 процента инвалидност, от понеделник може да останат на улицата. Тази опасност ги грози, тъй като единствените им жилища са незаконни, а през март и юни 2011 г. Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Благоевград (РДНСК – Благоевград) е издала заповеди постройките да бъдат разрушени."

"И двете семейства са от ромски произход, а причината строителният контрол да се сети да изпълнява заповедите си четири години по-късно е общественият натиск на антиромските протести в Гърмен по-рано тази година" - твърдят от БХК.

С писмото си Европейският съд по правата на човека в Страсбург указва привременни мерки по отношение на уязвимите жалбоподатели от двете семейства и поставя на правителството на България два въпроса: по отношение на решението да се продължи с разрушаването на жилищата на жалбоподателите, какви са мерките, които се предприемат, за да се осигури настаняване и подкрепа за уязвимите лица сред тях; тези мерки предвиждат ли разделяне на децата от техните родители?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови