Павлова изиска Гърмен да намери жилища на ромите с незаконни къщи

OFFNews 15 юли 2015 в 17:59 4211 7

"Очаквам община Гърмен да представи график за извеждане и настаняване на обитателите на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“ в други жилища. След като те се съгласят или откажат предложеното им настаняване, ще може поетапно да се пристъпи към премахване на обектите, за които има издадени заповеди", заяви Лиляна Павлова.

Досега от 124 незаконни къщи са бутнати 8, от които 4 доброволно.

Тя информира, че за 750 души в кв. „Кремиковци“ има издадена адресна регистрация на земеделски неурегулиран имот общинска собственост. За да се разреши проблемът, общината трябва да инициира предложение към общинския съвет за промяна на предназначението на тази земя и да я урегулира. След това на желаещите ще се предостави възможността за закупят отстъпено право на строеж и да си построят жилища при спазване на изискванията на закона.

Павлова обаче бе категорична, че няма да се променя законът така, че да могат да бъдат узаконявани незаконни постройки.

"При последната предоставена възможност за издаване на удостоверения за търпимост на такива не са подадени заявления, включително и за намиращи се в община Гърмен", каза още тя.

Предстои общински сгради да бъдат предоставени под наем на ромите, за да живеят в тях, както и възможност за изграждане на законни домове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови