Социолози: Местан надмина Доган, иска да разпределя властта

OFFNews 02 юли 2014 в 14:25 5760 10

Петър-Емил Митев

"Юни в политически план може да се нарече месецът на ДПС. Партията на Доган/Местан натисна бутона на политическата криза, тя е свързана до голяма степен с трусовете в сферата на икономиката и финансите."

Такъв коментар около случващото се в Реформаторския блок правят експертите от института "Иван Хаджийски" в анализа си за политическия юни.

Анализът, изготвен под ръководството на проф. Петър-Емил Митев посочва, че ДПС подготвя контролираното си слизане от власт, което е съпътствано от промяна в икономическата власт на страната.

"ДПС влиза в ролята на балансьор, но на по-високо равнище от досега известното. С пресконференцията си Местан надмина своя предшественик. Ако Доган претендираше, че разпределя "порциите на властта", заявката на Местан е да разпределя самата власт", се казва в анализа на експертите.

Според експертите в института "Иван Хаджийски" след евроизборите лидерът на ГЕРБ развива тактика, която трябва да внуши на избирателите, че управлението на Орешарски е било пълен провал и е довело до катастрофа. Анализът подчертава, че става въпрос за "пропагандно преувеличени твърдения".

"Създава се превратната представа за криза, която „после” лесно може да бъде овладяна и да даде начален тласък на легитимност на едно бъдещо управление на ГЕРБ. (...) Ролята, която си е избрал Борисов, е изключително изгодна за един политик: ще спаси онова, което не се нуждае от спасяване", пише институтът.

По отношение на вътрешните сътресения в редиците на левицата анализът отбелязва, че вероятното завръщане на ГЕРБ на власт вероятно ще сплотят БСП. Според експертите решението на Станишев да замине за Брюксел е признание, че левицата не може да "обърне политическата конфигурация в своя полза".

Според "Иван Хаджийски" председателят на БСП Сергей Станишев вече не може да ръководи оперативно редиците.
"Това по всяка вероятност означава плавен преход към ново ръководство, контролиран в една или друга степен от досегашния лидер, и отворени врати към партньорства, които досега не биха били възможни поради неприемливост на самата фигура на Станишев", коментират експертите.

Според анализаторите след изборите Реформаторският блок, повече от всякога, е изправен пред въпроса какво ще е отношението им спрямо ГЕРБ.

"Протичат два процеса – първият, на постепенно и трайно сближаване с ГЕРБ, с успокоителното самоубеждение за бъдещо съвместно управление, и вторият, на консолидация на коалицията около ДСБ, която обаче запазва критичното отношение на Иван Костов към ГЕРБ и особено към Бойко Борисов", пишат от "Иван Хаджийски".

От института посочват, че в партията на Меглена Кунева има трусове, които засилват усещането, че водещата формация в Реформаторския блок е ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!