Социолози: С идеята за референдум Плевнелиев върна единството на протеста

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2014 в 21:56 8414 20

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Призивът на президента Плевнелиев към парламента да насрочи референдум за задължително, електронно и мажоритарно гласуване идва в специфичен момент. Неуспешната втора окупация на Софийския университет за първи път от началото на протестите създаде ситуация, в която мнозинството академични кадри бяха против събитието и в подкрепа на статукво, защитено с декларация не от други, а от БСП и ДПС. Разделението сред подкрепящите студентите стана факт. Предложението на Плевнелиев върна тяхното единство.

Това се посочва в анализа на политическия януари, изготвен от института "Иван Хаджийски".

Автори на анализа са проф. Петър-Емил Митев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Димитър Ганев.

Социолозите са категорични, че "още от момента на произнасянето си инициативата на президента излиза извън сферата на рационалния дебат за плюсовете и минусите и се влива в надпреварата за конюнктурни политически дивиденти от един или друг характер."

Популисткото измерение на предложенията също не бива да се подценява. От години в България говоренето за мажоритарен избор, а понякога и за задължително гласуване, битува като примамливо лесно решение на проблемите на политическата система. Така президентът поставя себе си в изгодната позиция да бъде от страната на „добрите”, докато мнозинството „адвокатства на дявола” и защитава статуквото, пише в анализа на института "Иван Хаджийски".

В текста се посочва още: "Допитването до народа трябва да се насърчава у нас, за да се превърне в осъзната възможност на гражданите да влияят непосредствено върху политическите решения. Инициативата на Плевнелиев обаче не води непременно в тази посока. Фактът, че той не иска промяна в закона, предписващ избирателна активност, равна поне на тази от последните парламентарни избори, демонстрира, че желанието му не е да се стигне до нови изборни правила, а да бъдат поставени „натясно” политически опоненти в лицето на БСП и ДПС. Това може допълнително да компрометира инструмента на референдумите, и без това пострадал след гласуването за ядрената енергетика през януари 2013. На практика президентът поставя вето върху новия Изборен кодекс, където неговите идеи не са застъпени, и без да допуска възможност за непосредствена промяна в контекста на наближаващите евроизбори, се произнася в полза на текущото законодателство от времето на предходния мандат."

Според социолозите, "балансиращата роля на президентската институция в България предполага предварителни разговори и иницииране на обществен и институционален дебат по всяко значимо предложение, свързано с промяна на политическия модел. Внезапното „хвърляне” на предложения в официално писмо до парламента не е в духа на добрия институционален тон. Дистанцираното поведение на вицепрезидента Маргарита Попова показа, ако не друго, че идеята е била държана в тайна дори вътре на „Дондуков” 2".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2014 в 06:13

А ТИ НЕЩАСТЕН ПЛУЖЕК ДА СИ КАЖЕШ ЗА ОФШОРКИТЕ,ЗА СТОТИЦИТЕ ОГРАБЕНИ БЪЛГАРИ В ГЕРМАНИЯ,ЗА КОКОШАРНИКА ТИ ОТ КАДЪНИ,КОИТО ТИ ПАЗЯТ ОКРАДЕНИТЕ ПАРИ.КРИВОУСТ,ПРОСТ,ТЪП ИДИОТ.ЗАТВОРИ СИ ГНУСНАТА МИРИЗЛИВА УСТА И СИ ТРАЙ.

05.02 2014 в 23:21

@Peter...Заглавието на статията от блога на Иво Инджев е:

РеференДум в блатото на статуквото.
от 3 февруари 2014

Следете как се развива предизборната кампания в България и ще забележите под повърхността как основната задача , спусната от Москва, е България да вкара колкото е възможно повече послушни жребчета на троянския си кон в Европейския парламент. На тази задача са подчинени усилията на петата колона, мобилизирана в повишена бойна готовност да помага по силите си Москва да получи по-сговорчива Европейска комисия тази година при смяната на досегашните й служители, вбесили Кремъл с позицията си срещу сепаративните преговори на Русия с отделни държави от ЕС през главата на Брюксел.
Какъв “ще го играе” Плевнелиев в тази неравна битка на българска почва ( сам срещу всички като единствен властови център с открито прозападна ориентация в държавата), ще видим тепърва.

05.02 2014 в 23:11

@Peter...Уникален текст на Иво Инджев, който казва точно какво се случва последните седмици и месеци. Първият ми коментар е копиран от блога на Иво Инджев-Ivo.bg именно от тази статия ,за която пускам линк:
http://ivo.bg/2014/02/03/%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC-%D0%B2-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%8 2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE/

Препоръчвам - прочетете я!

05.02 2014 в 22:46

Basta Ya. Нямате представа колко сте прав! Откакто напуснах България - 13 години - винаги съм си мислил, че ние, емигрантите, сме нещо като неконвенционално оръжие, от което се страхуват всички политически сили в страната. Официално правителството се опитва да прави флирт с нас, пращат разни неодразумения на срещи с българските общности. С една дума, отчита се дейност, харчат се пари - на вятъра. Всички управляващи досега са недеолюбвали емигрантите. Сегрегацията срещу нас е жестока. Опитваха се да ни принудят да плащаме здравни осигуровки, след като въобще не живеем в България и не търсим услуги от здравната система. Опитваха още куп мръсотии, но слава богу не успяха. Успяха обаче в едно - да ни лишат от едно от основните права на бълграски граждани - правото на вот. Всакакви номера са прилагани, дори старите хватки от тошовизма, че който е напуснал България не я обичал. Да, много хора не обичат емигрантите, но не могат да отрекат едно - те са най-голямото богатство на България зад граница. Богатство в прекия мсисъл, защото за всичките тези почти 25 години след дворцовия преврат сме най-големия инвеститор в българската иконимика с милиардите, които сме вложили в нея.

05.02 2014 в 12:01

"Плевела има по-скоро отрицателен, отколкото нулев авторитет, и квото и да се опитва да каже, никой не гледа сериозно на тоя льохман.Има излъчване на нещо средно между персонаж от Fawlty Towers Mister Bean... "

Браво професор Балкански .... както винаги прав!!!

05.02 2014 в 09:06

абе какви са тея социолози, то това е по-бетер от комюнике на позитано 20, нерде социология, нерде червени позиви......помислете си колко да им вярваме на прогнозите...и на гоуфо...

04.02 2014 в 19:20

Активна регистрация на гласуващите и елементарен ценз за грамотност, поради задължение да се попълва на място и саморъчно заявлението, без посредници - са единствените стойностни предложения, но няма да ги даде никой - нито от "тройната коалиция", нито пък от тъй наречената "опозиция".

04.02 2014 в 12:01

Идеята за референдум е добра, но не мисля, че предложенията са достатъчно изчерпателни. Мисля, че задължително трябва да се предложи активна регистрация на гласувашите, като по този начин ще отпаднат мъртвите души, ще се намали преразпределението на гласове и т.н. Освен това нито е скъпо нито е трудно за осъществяване. Мисля, че по този въпрос много по-лесно може да се стигне до консенсус сред гласоподавателите, отколкото по другите 3 въпроса за ел. гласуване, мажоритарни избори и задължително гласуване.
Да видим дали ще се намери някой да предложи такава стъпка или отново всичк се прави, за да си чешат езиците и да ни будалкат с фалшива загриженост.

04.02 2014 в 10:20

Нема, нема, па току се разплевни!

04.02 2014 в 10:08

Това не е анализ, а опорни точки. Жалко, че се наричат социолози.