Соломон Паси: Америка въздъхна, светът си отдъхна

OFFNews 09 ноември 2020 в 09:21 4397 1

„Америка въздъхва, светът си отдъхва. Никога в историята на САЩ, поне от Втората световна война насам, американците не са се радвали толкова много на провала на един човек.“

Това коментира в сутрешния блок на bTV бившият външен министър от НДСВ и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси за избора на Джо Байдън за президент на САЩ.

По думите му, Америка никога не е била толкова разделена, колкото по времето на Тръмп. Светът пък е бил без свой естествен лдиер, в каквато роля обикновено влизат американските президент.

Според Паси обаче Тръмп е имал и своите позитиви. Той го определи като "екстремен и несистемен играч".

„В Близкия изток той успя да постигне мир между Израел, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Судан. Това е колосален напредък, за който демократическото управление на Обама не можеше и да мисли. Той ще прати жена на Луната, възстановява американското присъствие в Космоса, цялата политика с 5G и рисковете, които идват от Китай, са добро наследство на Байдън, демократите нямаха смелостта да подхванат тази политика“, каза още бившият външен министър.

Според него обаче колосална грешка на Тръмп е била, че се е противопоставил на науката - при Ковид пандемията и при напускането на Парижкото споразумение за климата.

Според Паси Байдън е обединител – вежлив, предсказуем човек, което за политиката е добре. Той е бил от "последните мохикани" при разширението на НАТО, когато България става негов член, припомни Паси. Той показа документа, с който в америакснкия сенат се ратифицира членството на България в НАТО. В него стоят подпидите на Джо Байдън, Хилъри Клинтън, Джон Маккейн и др.

Тръмп беше против световните организации, а Байдън ще върне Америка в системната игра, каза още бившият външен министър.

Политиката на САЩ спрямо България е доста константна и позитивна и зависи само от България - така Паси отговори на въпроса дали сега ще се промени политиката на САЩ спрямо България. Според него за България конкретно няма голяма значение дали демократите или републиканците са на власт в САЩ. Това има обаче значение за ЕС, тъй като Тръмп, по думите му, не обичал големите световни организации, предпочитал да се договаря с конкретни държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews