Скоро оставаме без трудови книжки, минаваме на електронни трудови досиета

Ружа Райчева 17 май 2023 в 15:40 2899 1

Божидар Божанов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Божидар Божанов в Народното събрание

Парламентарната социална комисия прие на първо четене промени в Кодекса на труда, с които отпада хартиената трудова книжка и се създава на електронно трудово досие, поддържано от Агенция по заетостта.

Против бяха само депутатите от "Възраждане", останалата част от комисията гласува единодушно за. Председател на днешното заседание беше бившият социален министър Георги Гьоков (БСП).

Законопроектът, внесен от Божидар Божанов и група народни представители, мина на първо четене в парламентарната комисия по труда и социалната политика в предходното 48-о Народно събрание (НС), но така и не стигна до пленарната зала. В законопроекта е описано как класическите трудови книжки отпадат, като на тяхно място се създава електронно досие, до което служителите ще имат пълен достъп.

Според вносителите по този начин ще се намалят административните затруднения за служителите, както и за работодателите, особено в случаи на загубена трудова книжка при необходимост от доказване на трудов стаж.

Така би се намалила административната тежест, както и да се осигури допълнителна защита на работниците и служителите от недобросъвестни работодатели, пишат вносителите в законопроекта. От Българската стопанска камара и от КНСБ приветстваха работата на Божанов по законопроекта.

Снимка: OFFNews/Ружа Райчева

В началото на днешното заседание Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложи на днешното заседание да бъде обсъден само законопроекта на Божидар Божанов.

Това възмути лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като според предварително обявената програма депутатите трябваше да обсъждат четири законопроекта на БСП - един за промени в Закона за защита от домашното насилие, както и промени в Кодекса на труда и  Кодекса на социалното осигуряване, с които се преизчисляват пенсиите и минималната работна заплата. 

Тя напомни, че в предходното 48-о НС предложението на БСП за увеличаване на минималната работна заплата с 50% от средната е било приветствано от "Продължаваме промяната".

"Помня, че когато обсъждахме това предложение преди, вие бяхте за. Защо да го отлагаме? Два месеца си клатихте краката и сега решихте, че два законопроекта са ви в повече!", заяви тя. 

Деница Сачева (ГЕРБ) ѝ опонира и коментира, че преизчисляването на пенсиите в дългосрочен план би струвало общо 4 млрд. лв. на данъкоплатците. Сачева каза, че приемането на подобни законови промени би се сблъскало с приемането на държавния бюджет. 

В крайна сметка с 15 гласа "за", три "против" и без въздържали се комисията прие днес да се обсъди и гласува само законопроекта на Божанов.

"Цифровизация в аналогов свят"

Георги Георгиев от "Възраждане", който заяви, че НАП и НОИ са дали негативни становища и че затова се е противопоставил на промените още в миналия парламент.По думите с приемането на предложените промени системата ще се затрудни, а не улесни. 

На свой ред Георги Гьоков изрази съмнение, че "еднa цифровизация в един напълно аналогов свят" би сработила както трябва, но въпреки това каза, че БСП ще подкрепят законопроекта. 

Депутатите решиха да създадат работна група към социалната комисия с участието на всички заинтересовани лица, които да изчистят текстовете по законопроекта, както и да преценят дали по него има допълнителни капиталови разходи преди той да влезе в пленарната зала на първо четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови