Край на трудовите книжки, служителите с пълен достъп до електронно трудово досие, предлага ДБ

Законовите промени ще влязат в сила от 1 септември 2024 г., ако бъдат приети от Народното събрание

Ружа Райчева 16 декември 2022 в 13:44 7327 1

Христо Иванов и Божидар Божанов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Христо Иванов и Божидар Божанов в пленарната зала

Промени в Кодекса на труда, с които отпада хартиената трудова книжка и се създава на електронен регистър на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, предлагат от "Демократична България", става ясно от справка в деловодството на Народното събрание. 

По този начин служители ще имат пълен достъп до трудовото си досие. В мотивите вносителите посочват, че по този начин се намаляват административните затруднения за служителите, както и за работодателите, особено в случаи на загубена трудова книжка, при необходимост от доказване на трудов стаж.

Според ДБ ползите ще са гарантиране на коректното отразяване на трудовия, служебния и осигурителен стаж, намаляване на административната тежест, допълнителна защита на работниците и служителите от недобросъвестни работодатели, както и адекватно провеждане на политиките по заетост.

Работодателите ще могат да автоматизират вътрешните процеси чрез системи на управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни чрез регистъра. 

Данните, които в момента се подават към НАП, ще бъдат автоматично подавани към регистъра на заетостта. Въвежда се възможност за обявяване на правоотношенията директно към регистъра в Агенцията по заетостта. 

Когато се изгради електронният регистър по заетостта, през преходния период се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки до Агенцията по заетостта, която да ги въведе структурирано в регистъра. 

Законът ще влезе в сила от 1 септември 2024 г., ако бъде приет в Народното събрание. Вносителите пишат, че предвид дългия срок административната тежест върху работодателите ще е минимална. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика