Синдикатите и бизнесът не подкрепиха бюджета, Тренчев вещае катастрофа

OFFNews 28 ноември 2014 в 23:14 2093 2

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Националният съвет за тристранно сътрудничество не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите – за държавния бюджет и държавното обществено осигуряване, заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

Ако тази зима се разминем с катастрофата, ще е много добре, но според мен шансът да се случи тази катастрофа е 90 процента, каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

В проектобюджета за 2015 година няма никакви пари за енергетиката. А там ситуацията не е лоша, тя е безнадеждна. Каквото и да говорят работодателите, ако енергетиката тръгне надолу, ще ги повлече и тях, заяви Тренчев.

Ако всеки път съкращавахме администрацията с десет процента, както заявявахме, тя сега щеше да се събере в Гранитната зала на МС, каза още президентът на КТ "Подкрепа".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира след съвета, че са останали със своите различия и тревога за работните места и доходите на българските граждани.

Според Димитров без мерки, които да стимулират потреблението и в домакинските бюджети, българската икономика няма как да се върне на пътя на растежа.

За първи път от 10-15 години има спад на потреблението на хранителни продукти, каза Димитров.

Той призова правителството да преосмисли позицията за замразяване на минималната работна заплата, защото по думите му държавата няма да спечели от тази мярка.

Президентът на КНСБ определи и като грешка решението пенсионната възраст да се увеличи с 4 месеца от 2015 година.

За първи път виждаме бюджет без доклад за мотивите, заяви от своя страна изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на заседанието на тристранния съвет.

Очаквахме от правителството да има смелостта да почне реформите - искаме конкретно колко души ще бъдат съкратени от администрацията, конктретни инидикатори за здравеопазването - с колко ще бъде увеличена средната продължителност на живота, с колко ще бъде намалена детската смъртност, допълни Данев.

Според него правителството си е осигурило сериозен комфорт със силно занижена приходна част.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!