Идеите на АБВ и БСП за актуализация на бюджета не минаха

Нели Чолашка 26 ноември 2014 в 11:43 2471 0

Предложенията на АБВ и БСП за актуализация на Бюджет 2014 г. за по-високи разходи за някои социални групи и залагане на по-високи приходи не бяха одобрени.

Партията на Георги Първанов поиска всички пенсионери да получат коледни добавки от 40 лв., за което ще са нужни допълнителни 60 млн. лв., но идеята не беше одобрена. Добавка ще получат само възрастните с пенсии до 286 лв., за което са осигурени 50 млн. лв.

От БСП пък предложиха да се увеличи приходната част с 337 млн. лв. от ДДС и акцизи и това очаквано не беше одобрено от управляващите партии.

Росица Янакиева от АБВ пък поиска 13 млн. лв. допълнително за непедагогическия персонал, за който не достигат пари за заплати до края на годината, но и това не мина.

Депутатите гласуваха параграф I от актуализацията на бюджета на кабинета "Орешарски", предложена от новия финансов министър Владислав Горанов.

Тя предвижда намаляване на очакваните приходи с близо 1 млрд. лв. и допълнителни средства за някои министерства и ведомства.

125.7 млн. лв. са за МВР, 50 млн. лв. за социалното министерство, по 16.4 млн. лв. за регионалното и земеделското министерства.

5 млн. лв. допълнително ще има за правосъдието и 10 млн. лв. за Висшия съдебен съвет (ВСС), както и 3 млн. за Външното министерство.

Предвидени са и средства за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – 100 млн. лв. Заради това се правят и промени Закона за бюджета на НЗОК, които бяха приети на второ четене от депутатите.

Дебатите по параграф I от актуализацията минаха под мотото кой е виновен за необходимостта от ремонт на държавния бюджет.

С парграф 2, 3 и 4 депутатите ще разрешат на Горанов да тегли допълнителен външен дълг от 3 млрд. лв. и още 1.5 млрд. лв. вътрешен дълг.

Със следващите параграфи от проектозакона трябва да се решат проблемите около очакваната несъстоятелност на КТБ - допълнителни пари за Фонда за гарантиране на влоговете, защита на държавните пари в КТБ, забрана на цесиите в периода на особен надзор над банката и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови