Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проф. Миланов: Не повече от 400 000 души не си плащат осигуровките

OFFNews 28 ноември 2014 в 11:40 4830 6

Проф. Милан Миланов

С броя на здравно неосигурените се спекулира. Не повече от 350 000 – 400 000 души имат възможност, но не си плащат осигуровките. Това заяви пред Нова телевизия проф. Милан Миланов от „Пирогов“.

Точно тези хора трябва да бъдат засегнати от плана на здравния министър Петър Москов здравно неосигурените да не могат да се лекуват, ако не си платят, смята проф. Миланов.

Той подчерта, че държавата трябва да започне да плаща пълния размер на здравната вноска. Ако това не се случи, нищо няма да се промени, категоричен е проф. Миланов.

По последните данни на НАП неосигурените са 2,1 млн. души, но тази цифра е заблуждаваща, посочи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

4 млн. се осигуряват от държавния бюджет, 2,1 – 2,2 млн. плащат здравни осигуровки. Остават около 1 млн. души. Повечето от тези хора според мен са в чужбина и не знаят, че ако подадат данъчна декларация и заявят, че са в чужбина, няма да се водят неосигурени, допълни той. 

Д-р Кацаров предложи здравната вноска да бъде намалена на 6%, тъй като според него Здравната каса е все в дефицит откакто вноската е станала 8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews