Quantcast

Проф. Миланов: Не повече от 400 000 души не си плащат осигуровките

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2014 в 11:40 4145 6

Проф. Милан Миланов

С броя на здравно неосигурените се спекулира. Не повече от 350 000 – 400 000 души имат възможност, но не си плащат осигуровките. Това заяви пред Нова телевизия проф. Милан Миланов от „Пирогов“.

Точно тези хора трябва да бъдат засегнати от плана на здравния министър Петър Москов здравно неосигурените да не могат да се лекуват, ако не си платят, смята проф. Миланов.

Той подчерта, че държавата трябва да започне да плаща пълния размер на здравната вноска. Ако това не се случи, нищо няма да се промени, категоричен е проф. Миланов.

По последните данни на НАП неосигурените са 2,1 млн. души, но тази цифра е заблуждаваща, посочи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

4 млн. се осигуряват от държавния бюджет, 2,1 – 2,2 млн. плащат здравни осигуровки. Остават около 1 млн. души. Повечето от тези хора според мен са в чужбина и не знаят, че ако подадат данъчна декларация и заявят, че са в чужбина, няма да се водят неосигурени, допълни той. 

Д-р Кацаров предложи здравната вноска да бъде намалена на 6%, тъй като според него Здравната каса е все в дефицит откакто вноската е станала 8%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2014 в 12:19

ПРОФЕСОРА МАЙ ЖИВЕЕ У НЕКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА. А ЯЛА СИ МАЛКО У НАЗЕ, ПИЧ. ПРИ 3 МИЛИОНА ЕМИГРАНТИ И ПОВЕЧЕ ОТ 1 МИЛИОН БЕЗРАБОТНИ, КВИ ОСИГУРОВКИ БЕ АЛАНКООЛУУУ. ОТ КЪДЕЕЕ ? Г-Н ПРОФЕСОРЕ, ПРЕДАЙ НА НОВИЯ МИНСТЪР, МОСКОВ, НОГО ЗДРАВЕ НА НЕГО И НА СИЧКИЯ МУ РОД ОТ ВСИЧКИТЕ МИЛИОНИ ЕМИГРАНТИ КОИТО В МОМЕНТА ХРАНЯТ БЪЛГАРИЯ. КОГА ЕМИГРАНТ ПЛАТИ ОСИГУРОВКА НА ДЪРЖАВАТА, ЯЛА МИ СА ОБАДИ. А,ДА. И ОЩЕ НЕЩО. ПРИЕМЕТО ГО КАТО БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ. СИЧКАТА РОМСКА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ ( НАД 500 ХИЛ. ) ГОРИ ОТ НЕТЪРПЕНИЕ ДА СИ ПЛАЩА РЕДОВНО ОСИГУРОВКИТЕ А НИТО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ИМ РАЗРЕШАВА

28.11 2014 в 18:25

Аз пък имам възможност да си плащам осигуровките, но не желая да го правя, защото насрещната услуга е с нулева стойност - касата покрива смешно малко неща, докторите, въпреки че си осигурен, те изнудват, отделно точат яко касата с фиктивни операции и манипулации.... Изобщо пълно порно е това здравеопазване.

28.11 2014 в 17:26

Ако е вярно, че 4 млн. се осигуряват от държавния бюджет и само 0.4 млн не си плащат осигуровките то държавата няма да се натовари кой знае колко повече, ако осигурява 4.4 млн души.

28.11 2014 в 13:43

В прав текст да кажат, че циганите са без осигуровки и да ми обяснят защо ги лекуват безплатно по болниците, а изнудват хора, които са си платили осигуровките?
Ако ползват здравната услуга - да си плащат - ако нямат пари - да се взимат автоматично от помощите им или да полагат обществено полезен труд. Не е толкова сложно за организиране.

28.11 2014 в 13:32

Честно казано много малко разбрах от тази статия. Не мога да разбера кой е осигурен и кой не е и как така държавата не плаща пълния размер на осигуровката, а идеята да се намали здравната вноска, *защото* Касата е в дефицит съвсем ме застреля.

Явно има разминаване между броя неосигурени според НАП и според Центъра за защита на правата в здравеопазването. Защо? Мистерия. И какъв е този Център? Държавен орган ли, НПО ли е? Откъде имат данни?

28.11 2014 в 13:30

"Повечето от тези хора според мен са в чужбина и не знаят, че ако подадат данъчна декларация и заявят, че са в чужбина, няма да се водят неосигурени, допълни той."
А колко хора има в чужбина, които въпреки това си плащат осигуровките... Аз лично познавам няколко.