Швейцария ни дава 3,5 млн. франка за развитие на професионалното образование

OFFNews 13 октомври 2014 в 17:14 4480 1

Росен Плевнелиев с президента на Швейцария Дидие Брукхалтер.
Росен Плевнелиев с президента на Швейцария Дидие Брукхалтер.

България предвижда да развие системата на професионалното образование и обучение, заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Занаятчийско-индустриално професионално училище в Берн.

Президентът Плевнелиев посочи, че в началото на септември т. г. Министерството на образованието и науката е представило Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение в периода 2014-2020 г., която набелязва приоритетите и механизмите за развитието на дуалното образование.

„Разписаните в документа мерки дават възможност за реална връзка между бизнеса и образованието и създават условия за преодоляване на младежката безработица“, коментира държавният глава.
  
„Стратегията предвижда бизнесът и браншовите организации да участват при определяне на учебното съдържание за всяка конкретна професия, както и провеждането на практика на конкретно работно място чрез подготовка  на наставници“, заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава разгледа учебните зали по пневматика и роботика в Занаятчийско-индустриално професионално училище и разговаря с ученици. Учебното заведение в Берн предоставя професионално образование и продължаващо обучение на 7000 ученици в над 60 професии. В него работят 600 учители и около 1000 квалифициран персонал, специалисти в отделните професии.
 
По време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Швейцария беше договорен проект за подкрепа на дуалното образование в България, който ще стартира в началото на декември т.г. и ще продължи до 2019 г. Машиностроене, мехатроника, електротехника, облекло и текстил, мебелната промишленост са сред браншовете, в които ще се работи за въвеждането на швейцарския опит в дуалното образование.

Швейцария ще финансира проекта с 3,5 млн. швейцарски франка, като на следващ етап Швейцария ще съдейства за цялостната реформа на дуалната система на образование и обучение в България
 
България ще работи за по-тясно сътрудничество с Швейцария и за използване на швейцарския опит в сферата на енергийната ефективност, посочи българският държавен глава. Страната ни има интерес към швейцарските практики за енергийно обследване на сгради, за издаването на специални енергийни предписания при получаване на разрешително за строителството на нови сгради, за изготвянето на енергиен паспорт на сгради и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови