Плевнелиев: Избори след изборите не са решение

Ивайло Анев 07 октомври 2014 в 13:05 3729 8

Снимка Ивайло Анев

Росен Плевнелиев и Петър Стоянов.

Избори след изборите не са решение. Така президентът Росен Плевнелиев коментира резултатите от предсрочния вот на 5 октомври. 

"Не можем да кажем на българския народ: "Вие не гласувахте правилно, хайде сега на поправителен". Не народът е на поправителен, политиците са на поправителен, дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът казва", настоя той.

По думите му хората излязоха и гласуваха в неделя, а сега от политиците се очаква да чуят ясно посланията им, да намерят механизмите, да бъдат достатъчно смели и разумни, за да чуят народа и да отговорят на неговото очакване, че трябва да се работи здраво.

Според него е необходимо смирение, ясен ангажимент и много работа.

На въпрос кога ще свика Народното събрание, президентът Росен Плевнелиев уточни: „Като държавен глава, ще спазя конституционните срокове. Държавният глава не е ежедневен коментатор и в никакъв случай не е политически коментатор. Държавният глава е стожерът на правилата и на най-висшия за нас всички закон, а именно Конституцията и нейното спазване. Ще се отнеса много сериозно към конституционните си ангажименти. За съжаление, ще ми се наложи за пореден път да го направя това, както ми се наложи и миналата година”.

Росен Плевнелиев даде начало на кампанията „25 години свободна България”, на която присъства и Петър Стоянов, президент в периода 1997 – 2002 г. Поради здравословни причини сред гостите на събитието не беше Жельо Желев, първият демократично избран президент на България, който е и председател на Инициативния комитет за отбелязването на годишнината.

Плевнелиев подчерта, че основната цел на инициативата е абсолютно ясна - „ да застанем на страната на истината и да видим къде сме, откъде тръгваме, къде искаме да отидем“.

„За българите днес е ден за равносметка, време е да се запитаме и да отговорим какво свършихме, къде сполучихме, какво се обърка в годините на прехода, посочи още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови