Quantcast

Москва обвини Плевнелиев, че руши вековната българо-руска дружба

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2014 в 18:18 9285 64

Снимка mid.ru

Москва смята за недопустими изявленията на президента на България, че Русия е агресивна държава, заяви днес представителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич.

Реакцията на Москва е провокирана от интервюто на Плевнелиев за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung от събота, в което той нарече Русия "националистическа и агресивна държава".

У нас подобни изявления, разбира се, предизвикват сериозна загриженост. Жалко е, че за пореден път, повтаряйки неоснователните твърдения за т.нар анексиране на Крим и опити за диктатура в Украйна, българският президент прибягва до недопустима реторика. И това се прави явно в полза на сегашната прозападна конюнктура, която игнорира реалността и нарушава вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България, коментира Лукашевич, цитиран от радио Голос России.

По думите му български политик от "толкова висок ранг" не желае да забележи "настойчивите и последователни дипломатически усилия" на Русия и лично на Владимир Путин да намерят изход от кризата в Украйна.

Лукашевич констатира, че в интервюто на Плевнелиев е налице "преднамерено изопачаване и избирателен подход" в оценката на руската политика към Украйна.

Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия, заключава говорителят на външното министерство на Русия.

Русия трябва да се научи да има партньори, а не васали и поданици, заяви Плевнелиев пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Българският държавен глава е на мнение, че Владимир Путин води политика от ХIХ век, визирайки конфликта в Украйна и опитите на Москва да упражнява политическо и икономическо влияние върху България.

Руският президент смята, че падането на Берлинската стена и изчезването на СССР е катастрофа, и "от това произтича една интерпретация на историята, която противоречи на Европа и на нейните ценности", казва Плевнелиев.

В света на президента Путин нещата са все още като в ХIХ век, когато е имало големи сили и периферия, която е трябвало да се подчинява, допълва българският държавен глава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2014 в 17:04

Ева Игнатова: Мила, не българо- съветска, българо-руска дружба.От векове.Толкова ми е мъчно, че има хора като тебе, които само след 20 години облъчване са готови да говорят колко изостанали са руснаците.

11.10 2014 в 13:51

Все още ли има хора, които вярват в така наречената "Българо-съветска дружба"? Ние сме "братя" когато руските политици се "окакат" във външната си политика. Няма по луд съвременен политик, мечтаещ за световно господство, от Путин! Той не се интересува дали народът му има какво да яде, но боядисва в злато колоните в Кремъл. Повечето руснаци живеят както са живели преди 150 години - без никакви удобства, мизерно и трудно. Време е Путин да отиде на психиатър. Вместо да превзема други държави, да покорява насилствено други народи и да надминава по жестокост дори Хитлер, да се махне най-после от власт. Крайно време е в Русия да се създадат съвременни закони, да се развие някаква икономика (само с нефт и газ не се изхранва голяма държава) да се създаде нормален стандарт на живот за руснаците.

10.10 2014 в 21:48

искам да живея в годините до 1878

10.10 2014 в 12:41

Ех, Пенсио, хората са възмутени от руското нахалство, и упорито и масово го осъждат. За това през времето от отварянето на коментирания материал до твоето гласуване са се натрупали гласове против Русия. В момента, в който ти гласуваш се извършва актуализация към този именно момент. Пробвай и ще видиш, че се случва и другото - гласуваш за Русия и гласовете не се увеличават само с един, а с повече. Друг е въпросът, че това се случва по-рядко. Защото гласовете срещу Русия са мнозинство.

10.10 2014 в 12:12

Интересна програма за мненията на читателите от ОФФ НЮЗ-натискаш да гласуваш за Русия и веднага гласовете за Запада се увеличават с 3-4... Извод-ползуващите ОФФ Нюз са баламурници и трябва да се формират по тертипа на русофобите-антибългари. И това ако не е пилене на мозъци-здраве му кажи!

10.10 2014 в 11:49

Браво,г-н Президент,браво и на министъра на външните работи.Шут право в мръсните пиянски морди на азиатската сган путиноиди.Бясната истерия която ги тресе е доказателство,че България най-после достойно защитава своето национално достойнство и своя национален интерес

10.10 2014 в 10:28

Блядски от кого са те освободили втория път бе ташакисче малоумно. От както съществува третата българаска държава единствената страна каято постоянно е била враг на България е Руссия "Пиша името й на руски за да могат национални предатели като тебе да го разберат". Всяка друга страна в някой момент е била на българска страна.

10.10 2014 в 09:53

предлагам да се учреди национален медал за разрушаване на вековната българо-руска "дружба"(тоест-робство)

10.10 2014 в 09:29

Я да видим колко пъти Русия е била против България. Тя е против Съединението, и дори отзовава своите офицери, като оставя българите да се бранят с недоизградената си още армия. Застава на страната на Сърбия в сръбскобългарската война. Срещу България е по време на междусъюзническата война и на Букурещката конференция е най-големият ни враг. Следва Първата световна, и те пак са срещу нас - факт, който възмущава дори и отявления русофил Вазов. 1944 г. напада България, като и обявява без какъвто и да е повод война и я окупира. Следван години на грабеж и от залъка на покорена България. Именно покорена, а не освободена, защото освобождава България от българите. И докато не е гръмнала и една пушка при това брутално окупиране трябва да отчетем позорния факт за многото изнасилени български жени и девойки, ограбените домове. Как да бъдем признателни? Да целуваме ръката, която ни е налагала с бича?

10.10 2014 в 09:19

Какви са тези руски глупости??? Аз обичам Русия, но не харесвам политиката и управата в момента на Русия. Така, че нека спрат тази психо война по медиите !