Quantcast

Плевнелиев: Подобно на цар Самуил, днес ние водим своите битки за България

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2014 в 20:51 5696 13

Подобно на цар Самуил, днес ние водим своите битки за България, носим своята отговорност за родината и за нашите деца.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържествената церемония в Националния парк-музей „Самуилова крепост“ край село Ключ по повод 1000-годишнината от управлението средновековня владетел на България.

Плевнелиев посочи, че примерът на цар Самуил и значението на неговата борба за независима българска държава надхвърлят времето му.

„Цар Самуил превърна интересите на страната и народа си в свой личен дълг. В неговия пример, в делото на именитите му военачалници и на обикновените български воини, винаги ще преоткриваме как се води битка за България, как до последно се отстоява независимостта и честта на българите“. 

„Целим преди всичко да почерпим от решителността, мъдростта и енергията на този забележителен държавник. Истинският паметник не се издига от тонове мрамор и бронз. Той намира своето място в душите и сърцата“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът каза още, че ако сега отново обръщаме поглед към миналото, като издигаме паметници, правим филми и пишем книги, то не е за да "разпалваме отминали политически страсти или да се надпреварваме по балканско величие".

"Самуил ни показва на дело как силният трябва да зачита върховенството на закона. Безспорен ръководител на държавните дела, разполагащ с цялата власт и с подкрепата на народа, Самуил не накърнява българските закони, не претендира за царска титла и не си я присвоява", посочи още Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава България и Гърция дават пример за европейско отношение към историята и опазването на културното ни наследство. „Споделяйки ценностите на обединена Европа, ние сме единни в разбирането си, че историята трябва да се изучава такава каквато е, а историческите артефакти да се съхраняват и отношението към тях да е достойно, независимо на чия територия се намират“, посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че днес историята на Балканите трябва да обединява, а не да разделя и че само заедно можем да преодолеем изпитанията, пред които се изправя нашият регион.

В тържествената церемония в местността „Самуилова крепост“ участваха премиерът Георги Близнашки и членове на служебното правителство, представители на местната власт, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, хиляди граждани.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2014 в 11:14

Целта му не е да каже колко е велик и да се сравнява с някой, а да накара хората да си спомнят за славната ни история и тези от които зависи да сме по-добре да се засрамят и замислят, зa да знаят колко високо е вдигната летвата и колйо е недостижима, но важното е да се стремят към това. Не може винаги да се разбира лошото във всяко нещо. Като само злобеем няма да живеем по-добре!

12.10 2014 в 08:44

г-н м-ал Плевел*лиев, ако цар Самуил беше жив днес, той щеше да ти отреже главата лично!!!
Както и на още 240 човека и после щеше да каже нещо от сорта на: Набучих тези глави за предупреждение за следващите които се опитат да се подиграват с държавата.

10.10 2014 в 08:22

тая на снимките си верва....

10.10 2014 в 06:28

Апропо, същата тази русоглистна измет непрекъснато вие срещу ЕРП-та, да бъдат изгонени, и НЕК да бъде фалирана за да могат окончателно блядовете за завземат всички енергоресурси на страната!!!!
--------
Абе глисти, нали Макейн дойде да пие едно кафе в България и правителството падна, та наследника на Обама ако тип Рейган, за Кочината най-много да се отдели едно ъгалче в Сибир, разбира се ако Китай е съгласен!!!

10.10 2014 в 06:25

Можеш, Плевнелив да се сравняваш с цар Самуил единствено по ниския си ръст.Не цапай паметта за един велик държавник със сравненията.Подлите ви задкулисни дела и дребни сметки, низостта и предателството към заветите на предците ни, жестокостта, с която обричате и млади и стари в страната на жалко съществуване и безизходица са за Божия съд.Той напоследък не се бави. Произнася присъдите си приживе, а не в отвъдното.

10.10 2014 в 06:17

Не ми е любимец Плевнелиев, ама гледам че русоглистите сън не ги хваща, то бяса им е по-голям даже като видят на картинка Обама...ама то си е така, мухите най-хапят преди да умрат!!!!

09.10 2014 в 22:43

Среднощен ужас, сущий? Не пипай поне героите ,бе!

09.10 2014 в 22:34

Тази комунистическа партенка съвсем се е взела на сериозно.

09.10 2014 в 22:16

Проскубани помияри облайват крачолите на Президента :)

09.10 2014 в 22:08

Отвротително! Как не го е срам да се доближава до един истински българин и държавник? Дебили, двуличници крадци подлизурковци - това е голата истина.След такива речи ми идва да се вдигна и да ги помета мерзавците!