Плевнелиев: Подобно на цар Самуил, днес ние водим своите битки за България

OFFNews 09 октомври 2014 в 20:51 6519 13

Подобно на цар Самуил, днес ние водим своите битки за България, носим своята отговорност за родината и за нашите деца.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържествената церемония в Националния парк-музей „Самуилова крепост“ край село Ключ по повод 1000-годишнината от управлението средновековня владетел на България.

Плевнелиев посочи, че примерът на цар Самуил и значението на неговата борба за независима българска държава надхвърлят времето му.

„Цар Самуил превърна интересите на страната и народа си в свой личен дълг. В неговия пример, в делото на именитите му военачалници и на обикновените български воини, винаги ще преоткриваме как се води битка за България, как до последно се отстоява независимостта и честта на българите“. 

„Целим преди всичко да почерпим от решителността, мъдростта и енергията на този забележителен държавник. Истинският паметник не се издига от тонове мрамор и бронз. Той намира своето място в душите и сърцата“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът каза още, че ако сега отново обръщаме поглед към миналото, като издигаме паметници, правим филми и пишем книги, то не е за да "разпалваме отминали политически страсти или да се надпреварваме по балканско величие".

"Самуил ни показва на дело как силният трябва да зачита върховенството на закона. Безспорен ръководител на държавните дела, разполагащ с цялата власт и с подкрепата на народа, Самуил не накърнява българските закони, не претендира за царска титла и не си я присвоява", посочи още Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава България и Гърция дават пример за европейско отношение към историята и опазването на културното ни наследство. „Споделяйки ценностите на обединена Европа, ние сме единни в разбирането си, че историята трябва да се изучава такава каквато е, а историческите артефакти да се съхраняват и отношението към тях да е достойно, независимо на чия територия се намират“, посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че днес историята на Балканите трябва да обединява, а не да разделя и че само заедно можем да преодолеем изпитанията, пред които се изправя нашият регион.

В тържествената церемония в местността „Самуилова крепост“ участваха премиерът Георги Близнашки и членове на служебното правителство, представители на местната власт, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, хиляди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!