Ще има референдум за изборните правила - подписите са събрани

OFFNews 08 март 2014 в 13:24 11138 24

В България ще бъде проведен референдум, чрез който хората ще кажат дали искат промяна на изборните правила.

Необходимият брой подписи, които задължават Народното събрание да насрочи такъв, вече са събрани. При изисквани 500 000 подписа вече има 550 000 и те ще бъдат внесени след обработка, която ще приключи в понеделник до обяд.

Това заяви проф. Георги Близнашки, който оглавява инициативния комитет за събиране на подписите пред Дарик радио.

Въпросите на референдума ще бъдат съобразени с поставените от президента Росен Плевнелиев.

Внасянето на подписите ще бъде съпроводено с шествие, което ще тръгне от Ректората на Софийския университет и ще спре пред сградата на НС.

"Това е огромно усилие и огромно множество подписи и волята на хората зад тях трябва да бъде уважена", заяви Близнашки. По думите му най-доброто е референдумът да бъде насрочен в деня на изборите за Европейски парламент.

По повод коментарите на заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова, че е съмнително колко бързо са събрани подписите, Близнашки коментира:

"Да оставим Мая Манолова да говори, каквото намери за добре. Подписката беше събрана бързо, защото събра в себе си протестните настроения на обществото".

Според Близнашки "огромна работа свършиха и политическите партии, с помощта на които в партийни клубове и симпатизанти се събраха подписите. Хора, които не си показват носа от зад загражденията пред Народното събрание няма как да видят как се събираха подписите в подлеза на Софийския университет "Св. Климент Охридски", заяви още Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!