Парламентът отложи референдума на Плевнелиев

OFFNews 05 март 2014 в 12:49 3163 3

Пленарна зала

Снимка БГНЕС

Заради изчерпване на времето Народното събрание отложи разглеждането на изборния референдум, предложен от президента Росен Плевнелиев.

Точката за референдума бе внесена от ГЕРБ, защото по правилник всяка първа сряда от месеца опозиционните парламентарни групи могат да определят дневния ред.

Президентското допитване обаче попадна след предложението на "Атака" за възраждане на леярната в Кремиковци и за дебат по референдума така и не остана време, защото в 12.30 ч. днес започва блиц контрол с кабинета.

Цецка Цачева от ГЕРБ настоя, че парламентът не може да остави въпроса с референдума висящ. Тя предложи депутатите да удължат работния си ден и след края на блиц контрола - в 14 ч., да обсъдят и референдума. Тъй като допусна, че идеята й няма да бъде приета, Цачева предложи и втори вариант - той да бъде обсъден като точка първа в четвъртък.

Идеите на ГЕРБ не срещнаха подкрепа в залата. Червеното острие Мая Манолова обясни, че предложението на Плевнелиев е внесено на 30 януари и парламентът разполага с три месеца, за да излезе с решение по него.

В крайна сметка в пленарна зала днес по темата се чу само докладът на Комисията по правни въпроси, която на заседание миналата седмица гласува да не подкрепи инициативата на Росен Плевнелиев. Дебат така и не бе проведен, а срокът, в който парламентът трябва да реши, изтича в края на април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!