Quantcast

Парламентът отложи референдума на Плевнелиев

OFFNews Последна промяна на 05 март 2014 в 12:49 2535 3

Пленарна зала

Снимка БГНЕС

Заради изчерпване на времето Народното събрание отложи разглеждането на изборния референдум, предложен от президента Росен Плевнелиев.

Точката за референдума бе внесена от ГЕРБ, защото по правилник всяка първа сряда от месеца опозиционните парламентарни групи могат да определят дневния ред.

Президентското допитване обаче попадна след предложението на "Атака" за възраждане на леярната в Кремиковци и за дебат по референдума така и не остана време, защото в 12.30 ч. днес започва блиц контрол с кабинета.

Цецка Цачева от ГЕРБ настоя, че парламентът не може да остави въпроса с референдума висящ. Тя предложи депутатите да удължат работния си ден и след края на блиц контрола - в 14 ч., да обсъдят и референдума. Тъй като допусна, че идеята й няма да бъде приета, Цачева предложи и втори вариант - той да бъде обсъден като точка първа в четвъртък.

Идеите на ГЕРБ не срещнаха подкрепа в залата. Червеното острие Мая Манолова обясни, че предложението на Плевнелиев е внесено на 30 януари и парламентът разполага с три месеца, за да излезе с решение по него.

В крайна сметка в пленарна зала днес по темата се чу само докладът на Комисията по правни въпроси, която на заседание миналата седмица гласува да не подкрепи инициативата на Росен Плевнелиев. Дебат така и не бе проведен, а срокът, в който парламентът трябва да реши, изтича в края на април.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2014 в 14:50

Бая ви Ганя до оследно не пуща кокъла.От Кремиковци ще падне яко цоцане на народни пари към приятелски и роднински фирми/кръгове, а от един такъв референдум (по-скоро резултата от него) най-много да им изстине местенцето в парламента. А и извън парламента едва ли ще им плащат техните "спонсори".

05.03 2014 в 13:13

Ама разбира се! Дебатът за мъртвия Кремиковци е по-важен от референдума за изборните правила. Така, че се стремим усилено да имаме и умираща държава.

05.03 2014 в 13:02

Нека протакат народните избраници - да ги видим колко са народни и ако някой не е разбрал за какво са се събрали там - да обслужват частни интереси на който плаща по-добре. Щом искане за референдум могат да протакат при събрани 500 000 гласа и то представители на партии, които нямат и толкова на последните избори. Иначе са патриоти - законно избрани, гласа на народа - майната им.