На над 660 българи е отказано лечение в чужбина за две години заради дългове на НЗОК

OFFNews 21 февруари 2018 в 18:37 6774 4

Снимка БГНЕС

На 332-ма българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г. заради дълговете на Здравната каса към чуждите здравни фондове. През 2016 г. пък заради дългове на НЗОК е отказано лечението на 334 българи в чужбина. 

Това стана ясно от думите на управителя на Касата Камен Плочев, който беше изслушан днес пред здравната комисия в парламента във връзка с разразилия се скандал около искането на здравния министър Кирил Ананиев за оставката му след искане за актуализация на бюджета на НЗОК без знанието на министъра.

"Само вчера ми се обади един баща и каза, че слуша внимателно дебата, детето му е в Англия за трансплантация на костен мозък и са го върнали", сподели още Плочев. 

В обявения брой влизат и български пациенти, на които е поискано да си платят цялата сума за лечението в чужбина, което след това да бъде възстановено от НЗОК, макар че редът за лечение на българи в чужбина не е такъв. 

Плочев обяви, че дълговете на НЗОК към чужди каси са достигнали 271 млн. лева. По думите му зачестяват и писмата с искане за изплащане на дължимите суми. 

Той обяви, че такова писмо е пристигнало в края на януари от Германия. В писмото се напомня, че изтича 18-месечният срок за изплащане на дълговете, като към този момент НЗОК дължи над 128 млн. лева. 

Плочев каза още, че през миналата година на германската здравна каса са изплатени 12,7 млн. евро при обещани 16,7 млн. евро.

Шефът на НЗОК подчерта, че с изпращането на писмото до парламента не е искал да започне процедура за актуализация на бюджета, а да започне дискусия за решаване на проблема. Той потвърди, че в писмото до Министерството на здравеопазването е имало искане министерството да изплати дължимото към Касата, тъй като за миналата година не е изплатен нито един лев. 

В рамките на изслушването зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзора на Касата Жени Начева подчерта, че има разлика между задължения на НЗОК и просрочени задължения, като просрочените задължения към 31 януари са 7,6 млн. лева. 

Управителят на НЗОК получи критики от страна на председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която го попита защо е решил да съобщи за проблема сега, а не при обсъждането на бюджета на Здравната каса. Тя допълни, че действията му показват непознаване на административните процедури.

"Изразявам дълбоко съжаление, че един проблем, който е чисто оперативно-финансов, беше преекспониран, превърна се в политически и в публичното пространство стана дебат кой кави правомощия има в системата на здравеопазването. Този дебат е повече от ненужен", каза още тя

Дариткова подчерта, че в тази ситуация Плочев е превърнал финансов проблем в политически и с това е предизвикал страх сред българите, че ще им бъде отказано лечение в чужбина. 

Плочев получи и въпроси относно информацията, че му е оказан натиск да подаде оставка. 

"Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя. Не съм присъствал, когато му е казано. Този човек отказва да съобщя името му и да разкрия самоличността му. Той има право на това. Заплаха наистина получих, не вярвам този човек да го е направил спекулативно, защото го познавам добре", коментира шефът на НЗОК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

3

Petio Petkov

22.02 2018 в 10:21

Първо на Запад започнаха да се изнасят санитарките (т.нар. гледачки) и медицинските сестри (по над 1000 на година), след тях - младите и добри лекари (средно по 500 на година). Защо се чудите, че тръгват и пациентите? На 600 е отказано лечение, но предполагам, че на 10-тина хиляди не е отказано.

5863

2

Babaliuga

21.02 2018 в 19:46

С уважение към колегата @koga, но не плащаме най - много за здравеопазване (даже плащаме амен, амен да кажем, че плащаме - за справка - сивия сектор) - това първо.
Второ: солидарни системи може да има в общества, в които няма тарикати (нашата е именно солидарна).
Трето: Нещо се замлъкна за целия фарс със системата за пръстови отпечатъци. Почему ?! Някой трябва да си изяде шамарите там - министри, заместници ... Беше подигравка с лекари, пациенти и народа като цяло.
Четвърто: Противно на общото схващане, здравето струва пари, точно както е видно от германските искове. Друг е въпроса, че финансовата част може да се уреди по много начини.