Шефът на Булгаргаз: След 30 юни трябва да плащаме газ, който не можем да получаваме

OFFNews 17 януари 2022 в 18:18 6559 0

Снимка Архив

Ако до 30 юни няма изграден интерконектор Гърция - България, се връщаме на стартова позиция – ще трябва да плащаме газ, който не можем да получаваме.

Това обяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ и бивш енергиен министър Николай Павлов пред бТВ.

"От 1 юли изтича временното споразумение и се връщаме отново на изходна позиция – на Комотини, където няма газопровод. Изпращаме писма до проектната компания по изграждане на газопровода, но по отношение на забавянето нямаме отговори."

В петък ДАНС и полицията влязоха в "Булгаргаз" на 6 различни адреса. По думите на Павлов разследващите са дошли с поредния конспект въпроси, на които трябва да се отговори и да се предоставят съответните документи.

"Това, което се стовари върху "Булгаргаз", е шокиращо. Не мога да разбера как фокусът от провала по изграждането на интерконектора се измести върху нас. Нека се върнем няколко години назад: настоящото ръководство управлява от февруари 2015 г. - тогава просрочените задължения бяха 325 млн. лева. Те са изчистени за период от 3 години. 2021 г. ние отбелязахме рекорд – близо 99 млн. печалба. Това е държавно дружество, което генерира печалби и пълни хазната. От съсипано дружество се превърнахме в лидер на пазара. Няма компания, на която да е отказано газоподаването. На фона на тази картина сините лампи на службите са пред "Булгаргаз".

Павлов каза, че разследващите вероятно работят по някакъв сигнал и че от дружеството съдействат на проверката. 

"Ние приемаме тези проверки съвсем нормално – те дават възможност да се установят фактите и истината, но не и по този демонстративен начин."

По повод изтеклия договор с Азербайджан за цената и количествата доставки на газ Павлов коментира: 

"Ние спасихме договора, не плащаме неустойки, а същевременно получаваме количества. Но защо извадиха този договор сега и каква въобще е целта на това мероприятие? Цялата тази разправия наврежда на българската страна. Ние в момента нямаме газопровод, през който да получаваме газ."

Директорът на "Булгаргаз" заяви, че договорът изрично дефинира точката на получаване на газа и това е несъществуващият интеконектор Гърция – България. Според него има други възможни точки за доставки в Европа, но въпросът е да има желание и воля от страна на доставчика. 

"Факт е, че няма газопровод и няма тръба. Този въпрос трябва да бъде отнесен към други органи и институции. Ние сме засегнатата страна, тъй като не можем да си получаваме всички количества, въпреки че сме ги резервирали", коментира още Николай Павлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови