САЩ: България се съгласи да приеме американско военно оборудване

OFFNews 23 юни 2015 в 17:12 9444 43

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че страната ни се е съгласила да приеме част от военното оборудване, което американците ще разположат в Източна и Централна Европа.

Картър заяви, че военно оборудване ще бъде разположено на териториите на Литва, Латвия и Естония, България, Румъния и Полша. По думите му страните вече са се съгласили да приемат от оборудването. Част от арсеналът ще бъде разположен и в Германия.

"Това е, защото САЩ и останалата част от НАТО е абсолютно решена да защитава териториалната цялост на Естония, Латвия и Литва", обясни Картър.

Арсеналът, който ще бъде разположен в Европа, ще включва 250 танка, бойни пехотни машини и самоходни оръдия. 

Картър заяви, че оборудването ще се придвижва, както е необходимо, за да помага на ученията в Европа.

От Министерството на отбраната обясниха, че страната ни е била уведомена, че предстои изявление от американската страна за разполагане на техника в България, но няма постъпило официално искане за това.

„Днес имах среща с посланика на САЩ Н. Пр. Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал.

Ако подобно искане постъпи, затова ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението“, казва министър Николай Ненчев, цитиран от пресцентъра на министерството.

В началото на миналата седмица държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че българското правителство няма каквото и да е предложение от страна на САЩ за разполагане на американско военно оборудване у нас.

"Към момента следим процеса на вземане на решения във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено по източната граница. В рамките на решенията на НАТО допринасяме и отговорно действаме за колективната отбрана. Ако има допълнителни механизми и идеи по линията на двустранното сътрудничество между България и САЩ, ще се отнесем отговорно, когато получим конкретно предложение", каза тогава президентът.

Повод за изказването на Плевнелиев беше статия във вестник "Ню Йорк Таймс", според която Пентагонът има намерение да разположи тежка военна техника в Източна Европа.

Според източници на изданието, тази стъпка е насочена към "сдържане на агресията на Русия в Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!