Разходите на НАТО за отбрана паднаха въпреки заплахата от изток

OFFNews 23 юни 2015 в 16:48 2311 7

Разходите на НАТО за отбрана паднаха въпреки заплахата от изток

Общите разходи за отбрана на държавите от НАТО са се свили с около 1.5%. Това сочат данните от анализ на Алианса, които бяха публикувани в понеделник

Едва пет държави членки на НАТО ще похарчат за отбрана 2% от брутния вътрешен продукт, както беше договорено през есента на 2014 година на срещата на върха на НАТО в Уелс. Тогава беше взето решение държавите от Алианса да увеличат харчовете за армиите си предвид растящата заплаха от Русия и Ислямска държава. 

Анализите показват, че само САЩ, Гърция, Полша, Великобритания и Естония са готови да заделят обещаните средства. Най-много пари за отбрана в челната петорка дават Щатите - 3.6% от БВП. Финансовите трусове в Гърция изглежда не пречат разходите за армията да останат сравнително високи - 2.4%. Първа под чертата е Франция, която за 2015 г. е планирала да похарчи 1.8% от БВП. България се нарежда до държави като Германия и Холандия, които отделят за тази година 1.2% от БВП. 

Най-голямо увеличение на парите за отбрана тази година се отбелязва в Литва, където разходите са завишени с 30%. Въпреки това балтийската държава остава на едно от последните места по разходи за отбрана - едва 1.1% от БВП.

Като цяло 18 от общо 28 държави членки са увеличили военните си разходи. Въпреки това общите харчове за 2015 година ще достигнат общо 892 млрд. долара, което, сравнено с минали години, е сериозен спад. През 2014 година тази сума е била 942 млрд. долара, а през 2013 г. - 968 млрд.

"Трябва да удвоим усилията си, за да обърнем тази тенденция", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Рязкото повишаване на разходите за отбрана обаче ще се случи трудно, защото ще е нужно повече време за запълване на пропуските в отбранителните способности на някои държави, докато войнственото поведение и провокациите от Русия продължават.

Разчетите на Алианса бяха оповестени няколко дни преди срещата на министрите на отбраната в Брюксел. На нея се очаква да бъде взето решение за увеличаване на силите за бързо реагиране. Създаването им беше договорено на срещата в Уелс. Към момента не е ясно обаче как общият спад на разходите за отбрана ще повлияе на тези намерения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови