Цацаров за КТБ: Ликвидацията е по-евтина, преструктурирането е по-добро

Швейцария бави делото срещу Бисеров, обясни главният прокурор пред БНТ

OFFNews 07 септември 2014 в 13:21 5477 7

Ликвидацията на КТБ е по-евтина, преструктурирането й обаче е по-добър вариант. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в пространно, 32-минутно интервю пред БНТ, взето през седмицата, но излъчено тази сутрин в предаването "Денят започва" с водещ Георги Любенов.

Под преструктуриране Цацаров разбира разделянето на групата на КТБ на "добра" и "лоша" банка.

Ето какво каза главният прокурор по основните теми в интервюто:

За КТБ

Преди да бъда наречен пиар на банката, бях наречен основен дестабилизатор на банката. Така че полюсът на общественото мнение или по-скоро на тези, които определят общественото мнение, е разнопосочен, но малко или много се диктува от техните интереси.

Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и изпълни стопанска рецепта за банката. Прокуратурата не е финансов регулатор.

Но в същото време обаче какво би могло да се направи в чисто прагматичен план? Така или иначе специалният надзор е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен на максималните 6 месеца е решение на ръководството на БНБ. Но към 20 септември, когато изтичат трите месеца, ще имаме някаква по-окончателна картина от трите одитни доклада. И може би тогава би следвало да се постави въпросът - ликвидация или преструктуриране. Винаги първият отговор ще е, че ликвидацията ще е далеч по-евтина от едно преструктуриране. Но дори преструктурирането в първия вариант, който БНБ предложи към 14 юли, макар че предложението не беше прието на срещата при държавния глава, имам предвид разделянето на добра и лоша банка, за мен е по-добрият вариант.

Точно затова аз казвам, че изходът трябва да е не финансовата смърт на банката. Нека го повторя - не сме изправени пред нормална ситуация. Не сме изправени пред ситуация, в която една банка загива, поради рисковете на банкирането и финансовия пазар. Изправени сме пред една банка, която е била създадена и е работила с практики доста различни и противоречиви от нормалното банково дело. Като не е нормално банкиране и е било закриляно от държавата, сега не можем да кажем на хората - дотук, спасявайте се.

Цацаров коментира и обвиненията, че с действията си прокуратурата е провокирала кризата в КТБ и е избрала удобния момент за това, обслужвайки нечии интереси.

Прокуратурата не е влязла в банката, както някой се опитва да кажа. Първите действия по разследването бяха свързани със сигнали за фиктивен банков надзор и бяха свързани със сигнали за свързани фирми, каза главният прокурор. Това, че тези свързани фирми имат адреси на управление, които са идентични с адреси на сгради на КТБ, е вече отделен въпрос и е въпрос на този, който е създавал цялата мрежа, по която финансовите потоци потекоха. Но да бъдем обвинявани, че атакуваме КТБ... Знаете ли, сигурно след 2 г,. някой щеше да каже - тази банка е финансова пирамида, тя ще се срине. Вие защо не напарвите нещо. Аз знаех, че ние ще бъдем укоряване и в единия и в другия случай, каза Цацаров.

На въпроса Цветан Василев ли е върхът на тази финансова пирамида, Цацаров отговори, че освен Василев върхът са всички политици, които са създавали тази среда, толерирали са тази среда и са получавали облаги от нея.

Смея да каже, че не малка част от хората, които изрекоха много тежки думи за работата на прокуратурата, са не просто хора, които са ползвали продуктите от банкирането, а са ползвали пари в брой, заяви обвинител номер едно.

Не можем да обвиним хората, че са вложили парите си в КТБ, не можем да кажем - вие вложихте, вие рискувахте. Не. Вие вложихте там, където държавата ви показа години наред, че няма риск, коментира Цацаров въпроса какво ще стане с парите на вложителите. Според него сега на финала трябва да мислим, не за ликвидация, а за преструктуриране, дори за някакъв вид помощ. Когато в едно нещо има дори и малка надежда да проработи, то трябва да бъде съживено, каза той.

Човек от управление "Финансов надзор" към БНБ ще бъде привлечен като обвиняем по делото, стана ясно още от думите на Цацаров. Той се зарече освен Цветан Василев и други "ювелири" на дейността на КТБ да бъдат вкарани в съда.

За мястото на прокуратурата в съдебната система

Когато прокуратурата работи и е активна, тя е наречена безконтролна и безконтролно силна, и веднага се появява тезата, че тя трябва да бъде извадена от съдебната власт. Не съм със съзнанието, че българската прокуратура е идеална структура, в която няма проблеми, но конструкцията тя да е извън от съдебната власт е защитавана от някои съдии, но тя основно е защитавана от политици, които са се сетили, че прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт, когато те самите са прекратили прокурорската си кариера или от политици, които пряко или косвено са били засегнати от дейността на прокуратурата, както е в случая с КТБ, смята Цацаров.

Нека си припомним цялата поредицата от смени в МВР и да си представим, че имаме прокуратура, която е част от администрацията и се ръководи от настоящия, предния или поредния министър на вътрешните работи. Тайна ли е, че след всяка смяна след избори започва смяна и в администрацията. Ако обществото трябва да има прокуратура, която след всеки парламентарен избор ще трябва да живее с това, то няма да има прокуратурата. Ще има просто обвинителна администрация. Това е много вреден подход, коментира главният прокурор.

Швейцария виновна за Бисеров

Прословутата швейцарска банкова тайна е виновна за забавянето на разследването срещу Христо Бисеров, обясни Цацаров. Прокуратурата била направила всички действия, които изяснявали финансовият поток от Швейцария към Македония. Изяснила кръгът на лицата и разпитала много хора в България, които са свързани със финсовите схеми на зам.председателя на ДПС и Народното събрание. Но заради швейцарската банкова тайна все още не можела да установи по какъв начин парите са влезли в швейцарските сметки на Христо Бисеров.

Дъждът не носи риба

Цацаров общирно коментира и наводненията в Мизия. Дъждът не носи риба, тя е дошла от язовирите, каза главният прокурор.

Видях 120 жилища, които са негодни за обитаване, 350 души, които на практика нямат покрив над главите си, защото са живели в тези къщи, 550 души, които към настоящия момент се нуждаят от изхранване и то продължава благодарение на българската армия и БЧК. Дори да си представим, че част от тези хора ще могат да се устроят през зимата, ще останат не по-малко от 150-200 души, за които зимата ще трябва да премине не по начина, който е свързан с техния обичаен ритъм на живот”, каза още Сотир Цацаров.

Досега Прокуратурата е направила две проверки. В резултатите са оценени като опасни 69 язовира и водоема на територията на цялата страна. Дадени са съответни предписания към органите на Министерство на околната среда и водите, басейнови дирекции, общински ръководства. Въпреки всичко, сме изправени пред един кръговрат, който продължава по същия начин”, заяви Цацаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови