Сандов отмени екооценката на ''Струма'' в Кресненското дефиле

Ружа Райчева 02 август 2022 в 14:51 5811 4

Борислав Сандов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Борислав Сандов

В последните си часове като министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов е отменил всички предишни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), които даваха възможност в обозримо бъдеще да бъде довършена автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Отсечката е една от най-смъртносните по пътната мрежа у нас. Според сайта Еконовини това ще наложи България да върне всички пари, които е получила за строителството на аутобана - 1,6 милиарда евро.

Сандов отдавна настоява сегашният проект за магистралата да бъде променен и трасето да мине през 15-километров тунел, което би оскъпило многократно строителството. По тази тема екоминистърът бе в сериозен конфликт с регионалния министър Гроздан Караджов.

Има възможност решенията на министъра да бъдат обжалвани пред Върховният административен съд и да бъдат отменени. Също така е възможно новият служебен министър Росица Карамфилова-Благова да отмени заповедите на Сандов.

"Върви спекулация за магистрала "Струма" и едно мое решение от вчера. Моля, не се поддавайте на интерпретации в сайт за фалшиви новини. Жалко, че се препечатва от сериозни медии. Моето решение е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на Европейската комисия, в т.ч. с писмото на DG Regio до МРРБ и МОСВ. Моето решение не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение. Подробности ще има в официално съобщение по-късно днес", написа Сандов във фейсбук профила си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2030

6

Dim

03.08 2022 в 10:13

Трол до трола наредени тук. Плюят ли плюят, за половин копейка на кръст и майките си ще продадат, че и крадци и лъжци ще нарекат.
пс. Българите карат по стари и тесни пътище точно, ама точно заради последното правителство, хахаха.
 
X

Да помогнем на украинските деца!