Само ГЕРБ и РБ подкрепят новия дълг засега

Той ще се гласува днес следобед или утре, което донякъде обезсмисля протеста на БСП от 11 ч.

Нели Чолашка 18 февруари 2015 в 09:51 1928 2

Снимка БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Менда Стоянова, Цветан Цветанов.

Засега само ГЕРБ и Реформаторският блок подкрепят тегленето на нов дълг от 16 млрд. лв. Само те гласуваха срещу отмяната на тази точка от дневния ред на Народното събрание.

Ратификацията на договора за нов дълг от 16 млрд. лв. беше преместена от точка втора на точка пет от дневния ред.

БСП организира протест срещу новия външен заем пред парламента в 11 ч. с идеята, че ратификацията ще бъде гласувана по това време. Като точка пет е възможно тя да бъде гласувана чак утре или най-рано днес след 12 ч.

От левицата поискаха точката да бъде отменена заради "фалшификация" на гласуването в бюджетната комисия. Първоначално беше обявено, че комисията е отхвърлила ратификацията, но после беше зачеркнат гласа "въздържал се" на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието.

В бюджетната комисия дългът също мина на косъм чрез стъкмяване на гласовете на отсъстващите.

С гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок предложението за отмяна на точка пет беше отхвърлено.

Договорите, които Народното събрание трябва да ратифицира, са подписан от правителството на 6 февруари.

Документите са три: договор за дилърство (между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит), договор за агентство (между България и Ситибанк, клон Лондон,) и акт за поемане на задължения от Република България.

Мая Манолова от БСП поиска от точката да отпаднат договорите за дилърство и агентство, защото те не подлежат на ратификация, но председателката на НС Цецка Цачева я уведоми, че това може да стане при разискването и гласуването на проектозакона.

Финансовият министър Владислав Горанов е в парламента и прави совалки сред групите, които подкрепят правителството. първо беше при РБ, а после отиде в стаята на Патриотичния фронт.

Последно Горанов беше в стаята на АБВ, а за срещата пристигна и лидерът на партията Георги Първанов. Срещата им приключи непосредстевно преди дебата по точката за новия външен дълг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!