Quantcast

"Заемът от 16 млрд. не е страшен, важно е за какво ще се ползва"

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 22:53 5419 4

Професор Ганчо Ганчев.
Професор Ганчо Ганчев.

Бившият зaместник-министър на икономиката проф. Ганчо Ганчев заяви пред БНТ, че един нов дълг от 16 милиарда лева не е страшен, защото той ще бъде използван за рефинансиране на стар дълг, но е важно за какво ще бъде използвана останалата част от заема, която идва "в повече".

Според него заемът трябва да бъде обвързан с инвестиционна програма, която ще подпомогне производството, съответно и икономиката ни.

Той изтъкна, че други начини за намаляване на дълга са да правим икономии или да увеличим данъците.

"Ние фактически сме част от еврозоната, имаме фиксиран валутен курс. България е страна, която е във валутен борд и не може да провежда автономна парична политика, ние сме свързани с еврозоната и сме на практика част от нея, без да ползваме позитивите от нея. Еврозоната трябва да е инструмент за по-лесно решаване на проблемите, включително и структурните реформи. При валутен борд цената на всяка структурна реформа е много висока и това не е случайно. Влизането в еврозоната само по себе си е някаква реформа, а и ще създаде по-добри възможности за структурни реформи в останалите сектори", смята професорът.

Проф. Кръстьо Петков, председателят на УС на Съюза на икономистите в България, е на мнение, че новият дълг трябва да бъде ползван освен за рефинансиране на стария, но и за насърчаване на икономическия растеж и да бъде насочен към реалния сектор за преструктуриране и технологична модернизация на икономиката.

Според него внесеното предложение в парламента за заема от 16 милиарда е необходимо, но е пълно с неясни моменти, които трябва да бъдат осветлени.

Икономистът Евгений Кънев подчерта, че заемът от 16 милиарда може да натежи на икономиката ни различно, тъй като неговата тежест зависи от това колко е голям БВП на България. Колкото повече произвеждаме и продаваме, толкова по-малък процентно ще става този заем за нас.

Той каза, че за последните 15 години външният дълг на страната ни не се е променил особено, но за сметка на това БВП се е утроил.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2015 в 10:09

А икономистите се обедениха около мнението, че в еврозоната не ни искат не заради макроикономическите показатели, които можем да покрием, а заради недоверието в съдебната система.

18.02 2015 в 09:22

Е да, важно е ьа какво ще се ползва. Ще бъде преточен през правилните фирми.

18.02 2015 в 01:47

2000-на година - БВП на България 13.35 милярда долара
2013-та година - (последни данни) 54.48 милярада долара
раздели едното на другото и получаваш 4.08 пъти.
Поинтересувай се и тогава пиши полуграмотно, Сандо.
Освен това, може би знаеш, че БВП не е пряко свързан със средностатистическо благоденствие - добър пример - Китай. С увеличаването на БВП там се стига до разширяване на ножицата между бедни и богати, а не се вдига средното ниво.
Хайде, със здраве!

17.02 2015 в 23:30

... БВП се бил УТРОИ (ама зависи кво си Пил...понекога се е и УЧЕТВОРИЛ, ама изчислено на глава от Работещото, останало в Територията население... а като тотал как е? бе гъзльоуууу... абеее, що ли не си...)

хахахахахахахахаха