Новият дълг мина "на косъм" в бюджетната комисия - един разболял се депутат реши вота

ОFFNews 12 февруари 2015 в 16:15 3822 13

Снимка БГНЕС

Менда Стоянова и Владислав Горанов

Един разболял се в ключов момент депутат реши резултата от първото гласуване в парламентарната бюджетна комисия на законопроекта за ратифициране на договорите за нов правителствен заем от 8 милиарда евро.

"Против" гласуваха от БСП и "Атака", ГЕРБ и Реформаторите подкрепиха новия дълг, а ДПС гласуваха "въздържал се".

Депутатите от БСП обявиха, че гласовете "против" са четири, а не три, защото трябва да се преброи и гласът на отсъстващия им колега Георги Търновалийски, който бил болен от грип, но предварително бил казал, че гласува "против" и което намерение е било първоначално протоколиране.

С гласа на Търновалийски обаче гласовете се оказаха точно 9:9, което спъваше приемането на законопроекта за ратификация, и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че щом Търновалийски го няма, а е в болничен, значи гласът му не се зачита. Бурният протест на левите депутати не бе зачетен, Стоянова обяви, че резултатът е 9:8 и че решението се приема. В знак на протест социалистите напуснаха залата.

Преди гласуването, очаквано, от РБ потвърдиха, че ще подкрепят законопроекта и колегите си от ГЕРБ, защото това било национално отговорно.

От ДПС обаче отказаха да дадат директна подкрепа днес. Йордан Цонев заяви, че липсвала конкретна информация за разходването на средствата в проекта и че позцията на парламентарната група ще бъде определена допълнително, на заседание на ПГ. Той определи като притеснителен факта, че новият заем ще увеличи външния ни дълг със 17.4 милиарда лева до 2017 г. и че той ще е 31.3% от БВП.

"Това е опасно явление и трябва да го разискваме като политици. Кризата си е криза, но трябва да намерим адекватен отговор защо за 3 г. страната ще увеличи дълга със 17.4 млрд. лева. Трябва да намерим адекватен отговор на въпроса какво правим, независимо кой управлява. Трябва да харчим по-малко. В програмата на правителството липсват реални реформи. Много харчим, а, от друга страна, има нереформирани системи. Картината не е добра. Възможността страната да влезе в дълговата спирала е сериозна. Трябват общи усилия по управление на дълга и оптимизиране на публичните разходи", заяви Цонев пред комисията.

Той поиска и извинение за "нощта на белия автобус" от Реформаторите, от Института за пазарни изследвания и от "всички, които тогава ходеха от телевизия в телевизия и говореха пълни глупости" по повод заема от 1 млрд. лева на кабинета "Орешарски", подкрепен от коалиционния партньор на БСП ДПС.

От "Атака" попитаха финансовия министър Владислав Горанов, дошъл лично да защити новия дълг, защо защо са определени четирите банки, с които са сключени договорите по новия дълг, без дебат и конкурс. Конкретен отговор по същество не получи.

Румен Гечев от БСП пък бе категоричен, че ако новият дълг бъде гласуван от Народното събрание, левицата ще сезира Конституционния съд.

Той се аргументира с факта, че в Закона за бюджета за 2015 г. има ограничение за поемането на нов дълг и то е 8 милиарда лева, а не 8 милиарда евро; че в парламента никога не е била внасяна средносрочната програма на Министерството на финансите, на базата на която се иска поемането на нов дълг за 3 години и защото "няма страна по света, където се гласуват прогнози".

Уникално и не особено нормално е да гласуваме прогнози, заяви Румен Гечев.

Той се усъмни и в адекватността на записаното в законопроекта условие новият дълг да се поеме при максимум 10% лихва.

"Твърдите, че като казвате „до 10%“, го правите, за да не се дават насоки на пазара. Кой ви е казал, че вие ще определяте насоките на световния пазар? Много сте амбициозни", иронизира управляващите Гечев.

"Вие веднъж една сутрин, не особено хубава, заявявате, че страната, която беше финансово стабилна, ще тегли 8 милиарда - как ще повлияе това и какъв сигнал е към чуждите инвеститори? Това ни води по пътеката на гръцкия сценарий", заяви Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!