Съдебната реформа виси на косъм след нов проект, иницииран от ДПС

Симона Костадинова 22 юли 2015 в 17:29 4281 7

Най-вероятно утре ще бъде внесен нов проект за промени в Конституцията, който да включва само консенсусните решения, които бяха постигнати днес. Той ще бъде внесен с подписите на 180 народни представители, научи OFFNews.

Дали новият проект ще бъде внесен зависи от решението, което формациите в Реформаторския блок ще вземат - да се съгласят ли с новото предложение за промяна на квотите на съдийската и прокурорската колегия. То предвижда съдийската колегия да се състои от 8 членове, излъчени от самите съдии, и шестима, които да са предложени от парламента. В прокурорската пък разпределението да бъде: 6 члена, излъчени от магистратите, и 5 - от Народното събрание.

Предложението дошло по време на днешния председателски съвет, но така и не стана ясно кой е авторът му.

Реформаторите обаче държат квотите да се запазят, каквито са във вече предложените промени - в съдийската колегия да са 8:5, а в прокурорската - 6:6. Това е и причината да се съберат на съвещание днес, което обаче се пази в тайна от медиите къде и кога ще се проведе.

В началото на тази седмица от ДПС лансираха именно тази идея - да се внесен нов проект, но тогава тя беше отхвърлена от РБ.

Ако днес РБ решат да приемат новото предложение, то в деловодството на Народното събрание ще бъде внесен изцяло нов проект за промени в Конституцията - в него ще бъдат включени единствено трите консенсусни точки- разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, засилване ролята на Инспектората на ВСС, както и пряк избор на съответните квоти във ВСС от съдиите и прокурорите.

От днешното изказване на премиера Борисов стана ясно, че се върви към постигането на консенсус, което зависи от Реформаторите, но ще е трудно това да се случи в рамките на нов проект.

Това се потвърждава и от думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който заяви пред журналисти: "Настоящият законопроект за промени в Конституцията ще умре от естествена смърт".

Очаква се, че ако реформаторите се съгласят, новият проект да бъде внесен още утре. Старият проект за изменение на Конституцията вероятно няма да бъде изтеглен от деловодството, но няма и да бъде разгледан в пленарна зала в петък, както се очакваше. Точката в дневния ред за разглеждането му просто ще бъде отложена и ще се остави давността на предложението да изтече.

Депутатите ще могат да разгледат на първо четене новия консенсусен проект най-рано след месец, което означава: или ще се съберат на извънредно заседание в края на август, или ще го гласуват, след като приключи ваканцията им. На председателския съвет днес е взето решение и между първо и второ четене на новия проект Конституционния съд да се изкаже по законността на предложените промени. 

Ако обаче днес реформаторите решат да не се съгласят на това предложение, то старият проект ще бъде разгледан в зала, но за него няма да бъдат събрани нужните 160 гласа, тъй като ДПС и днес заявиха, че ще бъдат против настоящия проект. Премиерът Борисов също каза, че ако РБ не стигнат до консенсус, е "готов да отиде на поражение в петък".

Това би означавало, че следващият проект за промени в Конституцията ще може да се бъде разгледан от депутатите една половин година след отхвърлянето му и реформата ще се забави във времето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!