Quantcast

Борисов: Ще съберем гласове за промените в Конституцията

Ивайло Анев Последна промяна на 22 юли 2015 в 13:06 4462 13

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов

Ще осигурим необходимите гласове за промените в Конституцията, които ще утвърдят разделянето на ВСС на две колегии - прокурорска и съдийска.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента след извънреден председателски съвет.

Той беше категоричен, че консенсус има и по кариерното развитие и засилване ролята на Инспектората към ВСС.

"Единственото, което спира Реформаторския блок, надявам се да го преодолеят на свое заседание по-късно днес, е начинът, по който в колегиите да се избират ръководствата", каза Борисов.

Той обясни, че към момента предложението за промяна в Конституцията е в съдийската колегия квотата да е разпределена съответно по формулата 8 към 5 - 8 излъчени членове от самите съдии и 5 от парламента, а в прокурорската колегия разпределението по същата формула да е 6 на 6.

По думите му, ако реформаторите не постигнат единно решение, той е готов да отиде на поражение в петък, но не и да създава напрежение в РБ. „Голямо поражение ще е и за ГЕРБ, и за РБ, ако промените в Конституцията не минат в пленарна зала“, обясни министър-председателят.

Той уточни, че след като промените бъдат приети на първо четене, преди второто ще се пита Конституционния съд по всеки един от текстовете.

"Това се взе като решение преди второто гласуване. Всички се съгласиха, че си дават гласовете и вече след като се произнесе Конституционният съд, ако той ни каже не може, значи не можем да го приемем. Това е най-висшият орган. Много са ми важни партньорите. Искам да ги изчакам спокойно да вземат решение, в противен случай би се тълкувало като натиск", обясни Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2015 в 10:50

Dnes toia orangutan e poluidiot Utre shte e cial..Bokluk

22.07 2015 в 17:47

11/ гледай видеото не избраните цитати.

22.07 2015 в 17:38

Ръсел внимателно прочетох и Кънев никъде на дрънка глупостите, които си написал....

22.07 2015 в 16:23

Купуването, продаването и "отпечатването" на гласове е престъпление.

22.07 2015 в 14:43

Ето, споделям ви линк - Кънев си призна - ГЕРБ не желаят да правят реформа, а само да симулират такава с ДПС както се и очакваше. В момента вдигат шум за 1 промяна в конституцията. РБ са се отказали от всичките си 9 предложения, защото ГЕРБ не се съгласили. Ще чакаме още 4 години да видим купения вот какво ще отреди. В такъв момент се надявам повече гербери да се информират. Вече Коалиция Бостан стана прекалено видна.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/radan-kanev-ako-dps-iska-da-imitira-sadebna-reforma.html

22.07 2015 в 14:42

...иии какво ти е предложението, че ми се губи в писаниците ти?

Повторил си като папагал отпадащите текстове за реформа, които са доста противоречиви и с неясен ефект. "Явно гласуване във ВСС" не звучи смислено дори. Това е най-лесния начин ВСС, да се контролира отвън. Дори на някой случайно да му хрумне да издъни спонсорите си, ще го хване шубе, че ще го гръмнат преди да си стигне дома....

22.07 2015 в 14:11

Не викам, а пиша и имам конструктивно предложение.

Преди да плякаш мнения и да демонстрираш "ерудиция", вземи научи как се пише на български, че с неграмотни ми е додеяло да се занимавам.

22.07 2015 в 14:05

#05 и какво викаш да играем на сигурно? Избираме идиоти в парламента и те вече гарантирано ще изберат съдии и прокурори не по-малки идиоти. Сигурно си прав...

В САЩ всичките са на пряк избор и после има една много деликатна система на взаймен контрол на властите. Вярно мнгоо бавно се взимат в щаттие важни решения и често някой ги блокира, обаче в повечето случаи успяват да вземат добри решения за народа си.

Мисля си, дали не е добре да видим какво правят по останалия свят вместо да изобретяваме топла вода?

22.07 2015 в 13:58

"Това дето трябва е пряк избор на съдиите от народа, без участие на парламента"

О, да, понеже народът обича да участва в избори и винаги избира добри кандидати и партии. Например като чимпирата на картинката или съсела преди него.

22.07 2015 в 13:55

Явното гласуване между другото не ми се вижда добре обмислен механизъм.

Това дето трябва е пряк избор на съдиите от народа, без участие на парламента....ама не им стиска. Както и за референдумите просто не им стиска. Щото с пряк избор на съдии, прокурори и шефове на РПУ-та централната власт отслабва.

Реално пряко избрания съдия или шеф на РПУ или прокурор министерски съвет или парамента няма да могат да го бутнат. Както и гласувано на референдум решение няма да могат да го бутнат и затуй ги е страх.