С невярна информация ГЕРБ обвини президента, че разпространява фалшиви новини

Симона Костадинова Последна промяна на 19 юли 2018 в 15:35 6578 4

С невярна информация министърът на енергетиката Теменужка Петкова и депутати от ГЕРБ обвиха президента Румен Радев, че разпространява фалшиви новини.

"Фалшивите новини са много силно разпространени, а такъв тип новини стигат изключително бързо до българските граждани, до цялото общество и създават една невярна, неточна и лъжлива представа за реалността. Днес с изненада чух, че президентът е коментирал една тема, която силно ме впечатли. Тъй като и цифрите, които той коментира, бяха наистина впечатляващи, а именно -  че по време на служебното правителство са събрали просрочени вземания в размер на 1,6 млрд. лева, основно от енергетиката. Това, разбира се, не е ... как да кажа... не силно преувеличено, това е една лъжа", каза на пресконференция пред журналисти в Народното събрание Петкова. 

След това министърът на енергетиката обяви, че държавният глава трябва да представи документи, че говори истината.  "Мисля, че един срок от 3 дни е разумен", каза тя. "Ние настояваме в следващите часове или най-много дни президентът да представи доказателства за събраните 1,6 млрд. под формата на документи. Ако не го направи, ще считаме оттук нататък, че освен госпожа Лъжа, имаме и господин Лъжа", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Това е наистина една огромна сума, за да бъде събрана за няколко месеца. Нито в министерство на енергетиката, нито в което и да е друго могат да се съберат толкова приходи, дори сумарно. Ако имаше такива приходи, то бюджетът щеше да покаже още на третия месец миналата година тези 1,6 млрд. Вероятно реакцията е заради това изследване на асоциацията", включи се в обвиненията председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

В Пловдив обаче президентът не е казал това, което цитираха депутатите от ГЕРБ и министъра. "Служебното правителство остави 1,6 млрд. Нека кажат къде са. Второ, служебното правителство събра просрочени вземания от много години. То ги събра. Особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че там нарочно от определени компании не са търсени тези вземания", се чува ясно от записи на изказването на държавния глава и там той не споменава каква е събраната сумата от просрочените вземания.

След пресконференцията с обвинения, че президентът легитимира фалшиви новини, на журналистическо уточнение, че държавният глава не е казал 1,6 млрд. лева, Делян Добрев отговори: "Аз чух 1,6 млрд. и това ми дадоха като информация", а после добави "те фалшивите новини станаха много и ние не можем да ги отсеем вече". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22108

4

Стефан

20.07 2018 в 03:51

Таз калинкова теменужка, не я бяхме чували откак пазардишката гинка купи половин европа. Тогава тя каза глупости.
Днеска на кумицата отказали, и кумата пак промуча.
На какво ли ще е ...
Господи, прибери си накрая вересиите! Зер половината от това правителство не е даже продажно. То е просто слабоумно.

3012

3

David Alfandari

19.07 2018 в 20:02

Тоя Бик-оф е само за еднопосочна екскурзия до Странджа .

5944

2

AnderXale

19.07 2018 в 19:17

Какъв е тоя никаквец, дето поставя няколко часови ултиматуми на Президента, за който са гласували няколко милиона българи? Бързо да ги разкрават и тримата!!!

16696

1

Новак

19.07 2018 в 17:50

Точно тези генерират фалшиви новини - то нивото и на тримата е ясно. Ако не могат да четат, първо да се научат. И какви са те Та да поставят срокове на президента? Герберската пасмина май се взе съвсем насериозно - особено този ренгат Биков.