Румен Радев: Има опасност за бъдещето на авиацията ни

OFFNews 16 януари 2016 в 07:49 6168 4

Има опасност за продължаване функционирането на нашата изтребителна авиация. Това каза пред БНТ командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев. 

Той каза, че не приема промените в закона за отбраната, които уреждат съвместната охрана на въздушното пространство с други държави членки на НАТО. "Не го приемам в този вид - и като командир на ВВС, и като българин", каза той и припомни, че от командването на ВВС отдавна са предложили вариант, с който да се спаси авиацията. "Мислим, че е реален, съвсем балансиран и показва, че ние сме и лоялни членове и съюзници на НАТО и в същото време защитаваме интересите за бъдещото развитие на авиацията", обясни той. 

Радев каза, че се притеснява от двусмислие в закона. Според него формулировката за охрана на въздушното пространство "самостоятелно и съвместно" не е ясна. "Липсата на дефиниция какво означава това "съвместно" силно ни тревожи и то с основание", каза генералът. Притеснението му е, че съвместното изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство Air Policing може да означава страната ни да се включи с наземните системи на авиацията, а самата охрана с изтребители да се поеме от друга държава. "Ние трябва да мислим преди всичко за нашите способности. Това е фундаменталният принцип на НАТО", каза Радев.  

Той обясни, че от ВВС са предложили да се дефинира ясно водещата роля на нашата изтребителна авиация, така че законът да задължава управниците ни да полагат грижи, за да "не допуснем един ден да останем само с наземните компоненти". 

Радев обясни, че още това лято е трябвало да бъдат приземени всички изтребители, но от ВВС сами се нагърбили на своя отговорност сами да увеличават ресурса на двигатели и агрегати. Доставените от Полша ремонтирани двигатели е подкрепа, но недостатъчна, каза Радев.

"От година настояваме пред ръководството на Министерството на отбраната за три неща. Първо, спешен договор с РСК МиГ по силата на рамковото споразумение, което имахме. Беше необходимо да използваме това рамково споразумение, за да може по най-краткия начин да сключим договор за ремонт и доставки, така че за края на 2016 г. ние да сме сигурни", каза Радев. 

По думите му самолетът, с който летя министърът на отбраната Николай Ненчев с новоремонтираните двигатели от Полша на 26 януари, трябва да бъде спрян от полети, защото изтича ресурсът на колесника му. "МиГ-29 е заложник на политически интереси. В стремежа си на всяка цена да скъсаме отношенията си с Русия, без да са гарантирани сроковете и възможностите, като обхват на бъдещото споразумение с Полша, се стигна до там, че ние ще продължим да удължаваме ресурс. Защото на самолетите им изтича ресурсът на много други агрегати и части по тях", каза още командирът на ВВС и обясни, че до средата на годината всички самолети ще бъдат приземени. 

"С двигателите от Полша, без двигателите от Полша - самолетите остават на земята", каза той. По думите му е необходимо спешно внасяне на проекта за купуване на нов изтребител.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!