Ненчев взе на мушка заместник-командира на ВВС

Ивайло Анев 09 октомври 2015 в 12:22 3725 3

Военният министър Николай Ненчев

„Ще потърся отговорност на зам.-командира на ВВС Анатолий Кръстев, ако е казал, че двата двигателя, които ще получим от Полша, не са безплатни.

Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев днес в парламента.

„Ако някой си позволява да говори неистина, това е много опасно, особено, ако се касае за Българската армия“, обяви той във връзка с изказването на Кръстев.

Министърът беше категоричен, че споразумението за ремонта на изтребителите ще влезе в парламента до няколко дни.

Според министъра на отбраната в споразумението с Полша за ремонта на МиГ-овете ни е предвидено да получим два двигателя, за които първоначално се твърдеше, че ще са под наем. По-късно Ненчев каза, че те ще бъдат доставени безплатно. Генералът от ВВС обаче е категоричен, че "към момента на получаване няма да платим, но в контекста на договора те са включени". Той уточни, че "тези два двигателя са на принципа на осигуряване на първо време, защото се нуждаем от тях, а след това, тези часове, които ще бъдат осигурени на тях ще бъдат сметнати в общата цена на договора".

Министърът коментира и твърденията, че Полша няма лиценз да ремонтира МиГ-овете ни.

„Полша как ремонтира своите самолети - те са същите, нали? Тоест какъв е проблемът да ремонтира и нашите“, попита военният министър.

На въпрос с колко повече може да е бюджетът за отбрана за догодина, министърът на отбраната заяви, че предполага, че ще е 150 млн. лева.

По време на парламентарния контрол Ненчев заяви, че няма да имаме проблеми в близко време с охраната на въздушното ни пространство.

Той отговори на въпрос, зададен от Слави Бинев (ПФ), който поиска да разбере какви са набелязаните за това действия от страна на Министерство на отбраната.

Ненчев посочи, че охраната на въздушното пространство е една от основните задачи пред Българската армия.

„Към настоящия момент ВВС успяват успешно да осигурят охраната на въздушното пространство. Проектите за модернизация в сферата на отбраната приоритетно са свързани с подновяването на техниката на въоръжените сили. Включително и с придобиването на нов целеви самолет, нови радарни системи, внедряване на съвременни системи за командване и управление. В тази връзка получих мандат от МС за водене на разговори за придобиване на нов многофункционален самолет“, каза той и уточни, че това е дълъг и сложен процес, като МО работи активно по гарантиране на летателната годност на наличната летателна техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!