Ротациите започват: Стою Стоев отстъпва на ГЕРБ правната комисия

Смяната се случва на фона на очакваното гласуване на антикорупционния закон, който бе спъван от ГЕРБ в предходните два парламента

Йорданка Веселинова 05 септември 2023 в 16:36 2665 0

Шефът на правната комисия Стою Стоев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Стою Стоев, ПП

Въпреки заплахите в управляващата (не)коалиция, че до смяна на ротационните премиери може и да не се стигне, ротациите започват още тази седмица.

Първата смяна обаче ще е в парламентарната правна комисия. Днес председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова внесе в деловодството на НС проекторешение, според което Стою Стоев от ПП се освобождава от поста председател на комисията и на негово място се избира Анна Александрова. За младия депутат обаче има утешителна награда - той ще стане зам.-председател.

Очаква се проекторешението да се гласува още в четвъртък. Смяната се случва на фона на очакваното гласуване на антикорупционния закон, който бе спъван от ГЕРБ в предходните два парламента. 

По силата на т.нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, с което бе избран кабинетът "Денков-Габриел", двете партии се разбраха да се редуват в ръководството на парламента. Според договорката шефът на правната комисия трябва да се сменя в началото на всяка пленарна сесия. Според първоначалната идея смяната трябваше да се случва на всеки три месеца, но впоследствие ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха да е във всеки нов сезон на парламента. 

Според  "джентълменско споразумение" Росен Желязков трябва да отстъпи мястото си на Никола Минчев. Това обаче ще се случи заедно с ротацията на премиерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика