Quantcast

Росен Желязков: Разследването на OFFNews за Летище София създаде прецедент и разкри нередности

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2019 в 15:20 9992 1

Снимка mtitc.government.bg

Сам по себе си този договор, който беше изнесен от колегите от OFFNews и създаде прецедент за тази проверка, показа, че има определени нередности.

Така министърът на транспорта Росен Желязков коментира днес пред bTV разследването на OFFNews.bg "Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна фирма", според което договорът с фирмата е подписан две седмици след регистрацията ѝ, като "Кита" има капитал 1000 лева, а на посочения адрес на фирмата в Пловдив има гараж.

На 20 декември, ден след публикуването на разследването, Желязков разпореди да бъде извършен одит в „Летище София“ ЕАД.

Одитът беше назначен с две цели. Първо - да се прегледат договори, за които се счита, че не са сключени по процедурата, основно за доставка на безмитна и retail търговия, за твърдения, че има изплащани извънредни бонуси на ръководството на летището и за задължения над 10 000 лева, заяви днес министърът на транспорта.

По отношение на договорите за доставка - в хода на проверката се оказа, че Съветът на директорите не е взел последващо решение за влизането му в сила, така че този договор не действа, което е нормалното развитие. Сега друг е въпросът защо изобщо в публичното пространство е стигнала информацията за неговото функциониране, при положение, че той не е със завършен фактически състав. Но сам по себе си този договор, който беше изнесен от колегите от OFFNews и създаде прецедент за тази проверка, показа, че има определени нередности, каза Росен Желязков.

От друга страна - по отношение на вземанията е установен размерът, тепърва ще се прави анализ на събираемостта и процедурите по нея. А по отношение на бонусите - не са раздавани бонуси, освен тези по колективен трудов договор, твърди министърът на транспорта.