След разследване на OFFNews транспортният министър нареди одит в Летище София

OFFNews 20 декември 2018 в 09:45 5865 0

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков разпореди да бъде извършен одит в „Летище София“ ЕАД за проверка на договорите за доставка на стоки в търговските обекти и за анализ на вземанията на стойност над 10 000 лв., както и предприетите действия за тяхното събиране.

Това се случи веднага след като OFFNews публикува разследването на Ганчо Каменарски "Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна фирма".

Одитът ще бъде извършен от Звеното за вътрешен одит към МТИТС и следва да приключи в кратък срок.

Разследването на OFFNews разкри, че изпълнителният директор Владимир Рапонджиев е сключил скандален ЕКСКЛУЗИВЕН договор № 100-Д-336/ 18.9.2018 г. с фирмата КИТА БЪЛГАРИЯ, имаща украински управител и български съдружник.

Съществена подробност е, че фирмата е регистрирана с капитал едва 1000 лв, а на посочения от нея адрес в Пловдив, според Google, има гараж.

Според договора без обществена поръчка и без някаква друга публична процедура тази новоизлюпена, куха, без персонал и без никаква търговска дейност фирма едностранно получи монопол да снабдява всичките безмитни магазини на Летище София и то по наложени от нея и не договорирани цени.

Предисторията е следната: Цялата процедура по регистриране на фирмата КИТА (5 септември) и сключване на договора с Летището (18 септември) подозрително точно и изцяло се побира в периода на „безвремието”, когато на 31 август транспортният министър Ивайло Московски подава оставка, на 17 септември Росен Желязков е номиниран, а на 20 септември е избран за министър. Тази хронология оставя сегашния министър Росен Желязков извън всякакво подозрение.

Важно е също, че за прибързаното сключване на договора вероятно има значение и фактът, че всичко това става само месец преди крайната дата за подаване на оферти за концесията на Летището, а договорът влиза в предмета на концесията.

Договорът доставчика за безмитните магазини на Летище София "Кита България" е без обществена поръчка, защото фирмата препродава стоки. Това обявиха от Летище София по повод разследването ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews