Росен Желязков и виетнамския му колега Въонг Дин Хуе проведоха среща на четири очи

Йорданка Веселинова, Ханой 08 януари 2024 в 06:14 577 0

Снимка Пресцентър НС

Ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество обсъдиха на среща председателите на законодателните институции на България и Виетнам. Председателят на Народното събрание Росен Желязков разговаря с председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе.

Росен Желязков и водената от него делегация бяха официално посрещнати в парламента на Виетнам лично от неговия председател Въонг Дин Хуе. Те бяха поканени в Традиционната зала, където председателят на българския парламент се разписа в Златната книга за официални гости.

На срещата на „четири очи“ председателите на двете законодателни институции са обсъдили ролята на парламентите за развитие на двустранните отношения в редица сфери от взаимен интерес. Повече от седем десетилетия Виетнам е наш доверен приятел и важен партньор в динамично развиващия се регион на Югоизточна Азия е подчертал председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той е изразил желанието на България за по-нататъшно укрепване на традиционните отношения на близко приятелство и взаимно уважение и е отбелязал специалното внимание, което страната ни отдава на Съвместната декларация, която е основополагащ документ на партньорството от нов тип и предвижда нов модел на икономическо сътрудничество.

След разширяването на политическия диалог на най-високо ниво имаме всички предпоставки за увеличаване на стокообмена и инвестициите между двете страни, е подчертал Росен Желязков. Времето е сито, което пресява хората и накрая остава само златото, нашето приятелство е от миналия век и ще продължи и през следващия, е добавил той.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е изразил удовлетворение от динамичния политически диалог през последните години, който дава силен тласък за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения. Той е споделил своята увереност, че учредяването на българска група за приятелство в 15-тото Национално събрание на Виетнам ще създаде условия за засилване на обмена и за разширяване на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес. Росен Желязков е заявил, че страната ни желае задълбочаване на политическия диалог и на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите, свързаността, отбраната, върховенството на закона.
Председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе е отбелязал, че в лицето на България Виетнам вижда приятел и партньор, който може да му помогне да разшири присъствието си на Балканите и в ЕС. Силно желаем засилване на отношенията между двете страни и разширяването им в сферите на икономиката, търговотята, науката и образованието, е посочил той.

По-късно председателите на парламентите на България и Виетнам дадоха началото на пленарните разговори между представителите на законодателните институции на двете страни.

В програмата на посещението са предвидени срещи на председателя на Народното събрание Росен Желязков с генералния секретар на Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, с министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Фам Мин Чин и с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!