Брюксел заплаши България със санкции заради ЕРП-тата и „Южен поток“

OFFNews 04 април 2014 в 18:14 6786 13

Гюнтер Йотингер

Две нови наказателни процедури в енергетиката заплашват България. Едната е заради офанзивата на държавата за отнемане на лицензите на енергоразпределителните предприятия, а втората - заради днес приетите на първо четене поправки в Закона за енергетиката, касаещи газопровода "Южен поток".

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър Драгомир Стойнев. Днес минути преди края на работния ден на администрацията, от министерството на Стойнев обявиха лаконично в прессъобщение, че е получено писмо от еврокомисаря, в което той кани министъра на разговор по енергийни въпроси. Датата и часът на срещата все още не са уточнени.

В писмото си Йотингер е изразил загриженост за спора с ЕРП-тата, както и за липсата на напредък в реформите в енергийния сектор, препоръчани миналата година от Еврокомисията и Световната банка, съобщи говорителят на комисаря Сабине Бергер. Спорът е между трите ЕРП (ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про) и държавната НЕК и те би трябвало да се разглеждат първо в българския съд, посочва комисарят. Освен това енергийният регулатор (ДКЕВР) би трябвало да изпълнява задълженията си прозрачно и независимо от правителството и пазарните интереси, се казва в писмото му.

Ако българското правителство не уважи независимостта на ДКЕВР, или ако ДКЕВР не успее да заработи според задълженията си, записани в Третия енергиен пакет на ЕС, Еврокомисията ще започне наказателна процедура срещу България, каза Сабине Бергер.

Втората наказателна процедура, която грози държавата, е заради днешните поправки в енергийния закон, целящи заобикаляне на европейското законодателство в случая с проекта "Южен поток", съобщи изданието Юроактив. Според поправките, приети днес от българския на първо четене с гласовете на БСП, ДПС и „Атака“ газопроводът ще се води не като тръбопровод, а като интерконектор (междусистемна газова връзка).

Преди дни еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил друго писмо до Стойнев заради готвените поправки, в което е изразил загриженост за съвместимостта им с еврозаконодателството. "Когато получим отговор на това писмо, ще направим анализ и след това ще решим възможните бъдещи действия", каза днес Бергер. Източници от Брюксел, цитирани от Юроактив твърдят, че България "мами" с "Южен поток" и е възможно да понесе тежка санкция, ако не отстъпи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!