Брюксел заплаши България със санкции заради ЕРП-тата и „Южен поток“

OFFNews Последна промяна на 04 април 2014 в 18:14 6176 13

Гюнтер Йотингер

Две нови наказателни процедури в енергетиката заплашват България. Едната е заради офанзивата на държавата за отнемане на лицензите на енергоразпределителните предприятия, а втората - заради днес приетите на първо четене поправки в Закона за енергетиката, касаещи газопровода "Южен поток".

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър Драгомир Стойнев. Днес минути преди края на работния ден на администрацията, от министерството на Стойнев обявиха лаконично в прессъобщение, че е получено писмо от еврокомисаря, в което той кани министъра на разговор по енергийни въпроси. Датата и часът на срещата все още не са уточнени.

В писмото си Йотингер е изразил загриженост за спора с ЕРП-тата, както и за липсата на напредък в реформите в енергийния сектор, препоръчани миналата година от Еврокомисията и Световната банка, съобщи говорителят на комисаря Сабине Бергер. Спорът е между трите ЕРП (ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про) и държавната НЕК и те би трябвало да се разглеждат първо в българския съд, посочва комисарят. Освен това енергийният регулатор (ДКЕВР) би трябвало да изпълнява задълженията си прозрачно и независимо от правителството и пазарните интереси, се казва в писмото му.

Ако българското правителство не уважи независимостта на ДКЕВР, или ако ДКЕВР не успее да заработи според задълженията си, записани в Третия енергиен пакет на ЕС, Еврокомисията ще започне наказателна процедура срещу България, каза Сабине Бергер.

Втората наказателна процедура, която грози държавата, е заради днешните поправки в енергийния закон, целящи заобикаляне на европейското законодателство в случая с проекта "Южен поток", съобщи изданието Юроактив. Според поправките, приети днес от българския на първо четене с гласовете на БСП, ДПС и „Атака“ газопроводът ще се води не като тръбопровод, а като интерконектор (междусистемна газова връзка).

Преди дни еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил друго писмо до Стойнев заради готвените поправки, в което е изразил загриженост за съвместимостта им с еврозаконодателството. "Когато получим отговор на това писмо, ще направим анализ и след това ще решим възможните бъдещи действия", каза днес Бергер. Източници от Брюксел, цитирани от Юроактив твърдят, че България "мами" с "Южен поток" и е възможно да понесе тежка санкция, ако не отстъпи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2014 в 12:43

Няма такова безочливо животно като комуниста. Опитват се да пробутват селските си номера на Брюксел. Пред малоумния им електорат може и да минава, но не и в Европа. Всички червени боклуци в Белене, мама ви дееба.

05.04 2014 в 11:00

F.off R. - нали същото като с: пише Жени! - влизаш то кенеф

04.04 2014 в 22:46

Търсиш Поля,изпълзява dead!?Глава в пясъка или гъз на показ...?Май няма смисъл?!

04.04 2014 в 22:39

къде видя герберуги , бе мазна педеруга? лапай жезъла и мляскай , че след малко щи с*ра в устата

04.04 2014 в 22:02

Трол Бълхански,извади си човката от самовара!Между другото,къде е другият съвеЦки лайновоз-Поля?

04.04 2014 в 21:43

Западняците така я разбират ПРИВАТИЗАЦИЯТА:

Три чужди ДЪРЖАВНИ ФИРМИ (две чешки и една австрийска) взимат елекроразпределението от българската държава.

Къде е тук приватизационният елемент? Освен евентуално в тлъстите комисионни, които са получили съответните български чиновници, за да продадат националните интереси на чужди държани?

Изнасят печалбите за чешките и австрийските пенсионери, вместо да остават за българските. Не си плащат на българската държава изпълнение на съответните законови и не изпълняват коректно договорите си.

Ине стига, че са виновни, ами на всичкото отгоре се жалват в Брюксел, все едно България, най-бедната страна в Европа, им е с нещо длъжник. Нагли и нахални.

04.04 2014 в 20:43

Спокойно, след малко Ореха и травестита Златанова ще кажат, че това е просто предизборна шега ... :)

няма страшно това са доноси, иначе всичко е 6.

04.04 2014 в 20:36

Ами да ни назначат правителство и президент от Брюксел, и винаги ще сме в синхрон с ЕС.Но тогава трябва и европейски заплати, засега играем селския идиот твърде добре!

04.04 2014 в 19:19

комунделите не разбраха ли най-накрая че са некадърна,крадлива пасмина наркомани на които мястото им е в затвора