Реформатори и патриоти внесоха промени срещу изборния туризъм

ОFFNews Последна промяна на 28 май 2015 в 21:07 3403 2

Найден Зеленогорски
Найден Зеленогорски

Реформаторският блок и Патриотичният фронт внесоха днес в деловодството на парламента изменения в Закона за гражданската регистрация, които спират изборния туризъм.

Това каза в НС след внасянето на предложенията Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Където не е спазен законът при гражданските регистрации, те служебно ще бъдат заличени. Вече няма да е възможно да се регистрират по 20,40 или 100 души на един адрес, подчерта Зеленогорски. Същото ще важи и не само за жилищата, но и за търговски обекти и хотели – там също в момента се регистрират безконтролно стотици хора и после ходят да гласуват на изборите, а с тези мерки това вече няма да е възможно – въвеждаме изискването такива регистрации да могат да се правят само по 4 месеца през летния и зимния туристически сезони, обясни още той.

По думите му таванът на регистрираните в едно жилище лица ще е до два пъти над обичайно живеещите в жилището, като ще може само в някои случаи – напр. при многодетни семейства - да се настаняват три пъти над обичайния брой живеещи. Т.е. ако в момента в жилището са регистрирани пет души, ще могат да се регистрират максимално 10, а не 20 или 100, както е в момента, обясни Зеленогорски.

В допълнителните разпоредби е вписано, че по смисъла на този закон „лица, които обичайно могат да обитават жилище“ е максималният брой лица, които могат да го обитават, без да си създават съществени неудобства, изчислен като разгънатата застроена площ на жилището се раздели на броя на обитателите му при мярка не по-малко от 15м/2 самостоятелна жилищна площ на човек.

Според предложените изменения контролът върху кмета на малко населено място или район по отношение на извършените регистрации и заличавания ще се осъществява от кмета на общината, а той самият пък ще бъде контролиран от органите на МРРБ и областния управител, обясни още Зеленогорски.

Органите да извършват служебни проверки за съответствието на броя на лицата, регистрирали постоянен или настоящ адрес през последните 12 месеца жилищата на територията на общината (района), като регистрациите в нарушение на този закон се заличават служебно, а лицата се уведомяват за предприемане на съответните действия по Закона за българските лични документи, се казва още в предложения законопроект.

В двумесечен срок от влизане в сила на този закон, собствениците или титулярите на вещно право на ползване следва да приведат в съответствие броя на лицата, регистрирани в имота по постоянен или настоящ адрес, се предвижда още в законопроекта.

Правим това в интерес на сигурността и безопасността на българските граждани и на честния изборен процес, като целим да елиминираме възможности за неговото манипулиране, каза още Зеленогорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2015 в 23:23

БРАВО! Добър ход!
Остава въпросът защо е възможно да се регистрират жители на незаконни постройки?

28.05 2015 в 21:46

Близко до ума, но кой да се сети толкова години като им трябва някакъв вот - нали реално хората няма за кой да гласуват, а е нелепо да те управляват с 10% гласували за теб както стана с герберастията. Мутра идва с купен вот да те спасява от корупцията ей!