Реформата на Москов дадена на Конституционния съд

ДПС, БСП и БДЦ атакуваха текстове от Закона за лечебните заведения

Симона Костадинова Последна промяна на 12 ноември 2015 в 15:40 3202 8

Здравният министър Петър Москов

ДПС, БСП и БДЦ са атакували пред Конституционния съд (КС) приетите преди 2 месеца промени в Закона за лечебните заведения, който е част от реформата на здравния министър Петър Москов.

Под жалбата са се подписали 57 депутати от трите партии. Според тях е противоконституционна частта от закона, в която се посочва как НЗОК ще преценява с кои болници ще сключва договори, както и тази, в която се посочва как ще създават нови лечебни заведения.

"Според нас тези текстове противоречат на няколко члена от Конституцията - а именно принципа за закрила на инвестициите и стопанската дейност, а също и правото на здравно осигуряване", обясни Тунчер Кърджалиев.

Той подчерта, че законът не е бил консултиран на Националния съвет за тристранно сътрудничество, нямало го е и мнението на сдружението на общините и съсловните организации.

"Дори депутати от парламентарната комисия и от управляващото мнозинство не бяха запознати при инициирането на този закон в Министерски съвет", каза Кърджалиев.

Трите партии припомниха, че това е вторият закон, който според Москов е фундаментален за здравната реформа. Те подчертаха, че и първият е атакуван пред КС.

ОТ ДПС казаха още, че са против структурата на проектобюджета за здраве за догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2015 в 08:32

Реформата на Конституионния, а Москов на наказателния...

12.11 2015 в 18:48

05 ами веднъж 99-та се е случвало то си го пише и в сайта на парламента, че КС спря иск за лустрация, а ти си го приемай като виц щом не ти изнася. Той Костов разсекрети и досиетата за ДС което за много хора управляващи и днес не бе удобно - като резултат започна да чисти всичките агенти от партията си, но Доган успя да извика царя и резултатите ги виждаме днес - Мутра премиер, почетен мултак министър на културата, а Пеевски политик медиен магнат.

12.11 2015 в 17:45

Ако болнизата не отговаря на изискванията, касата трябва да откаже договор. Няма кой друг да презени. Навъдиха се толкова много болници част от които не са на ниво.

12.11 2015 в 17:33

Ей това беше вица за днес - костов поискал лустрация.

12.11 2015 в 17:00

Навремето същия КС спря и лошия Костов като поиска лустрация. 99-та още сме можели да забраним Тиквата, Гоце и Павел чрез закон, но не било редно.

12.11 2015 в 16:47

РИформа а, КОЙ ви каза да клатите статуквото, ако депутатите се изпуснат съдиите никога! РИформи а, рИформи, ама друг път!

12.11 2015 в 16:42

Какво му е противоконституционното да изградиш механизъм за контрол гарантиращ качество на услугата и завършен цикъл при лечение? Трябва ли да обикаляме болниците за да се лекуваме?

ПЛАЩАМ ЗА КАЧЕСТВО, НЕ ЗА КОЛИЧЕСТВО!!!

Ясно е, че картелите няма да позволят трябва всеки да може да цоцка от НЗОК.

12.11 2015 в 15:50

Стига реаниматори явно здравеопазването не подлежи на реанимация! Време е за министър да се назначи патолог!