Реформата на Москов дадена на Конституционния съд

ДПС, БСП и БДЦ атакуваха текстове от Закона за лечебните заведения

Симона Костадинова 12 ноември 2015 в 15:40 3704 8

Здравният министър Петър Москов

ДПС, БСП и БДЦ са атакували пред Конституционния съд (КС) приетите преди 2 месеца промени в Закона за лечебните заведения, който е част от реформата на здравния министър Петър Москов.

Под жалбата са се подписали 57 депутати от трите партии. Според тях е противоконституционна частта от закона, в която се посочва как НЗОК ще преценява с кои болници ще сключва договори, както и тази, в която се посочва как ще създават нови лечебни заведения.

"Според нас тези текстове противоречат на няколко члена от Конституцията - а именно принципа за закрила на инвестициите и стопанската дейност, а също и правото на здравно осигуряване", обясни Тунчер Кърджалиев.

Той подчерта, че законът не е бил консултиран на Националния съвет за тристранно сътрудничество, нямало го е и мнението на сдружението на общините и съсловните организации.

"Дори депутати от парламентарната комисия и от управляващото мнозинство не бяха запознати при инициирането на този закон в Министерски съвет", каза Кърджалиев.

Трите партии припомниха, че това е вторият закон, който според Москов е фундаментален за здравната реформа. Те подчертаха, че и първият е атакуван пред КС.

ОТ ДПС казаха още, че са против структурата на проектобюджета за здраве за догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови