"Като министър се сдобих с дебела кожа, опитът помага на "Московска" 33"

Трайчо Трайков: Най-важното да се пестят времето и нервите на софиянци

Юлиана Ончева 22 октомври 2015 в 08:09 3493 3

Снимка БГНЕС архив

Г-н Трайков, бяхте министър на енергетиката, икономиката и туризма. Как оценявате тези три сфери на ниво столица и какво трябва да се промени според Вас, за да живеят по-добре столичани?

Общинските съветници имат предимството, че могат да избират приоритетите си сред много по-широк кръг от теми. Специално за мен най-важно е София да е град, където лесно да се отглеждат здрави и спокойни деца. А това означава и работа за родителите им, и детски градини, и чист въздух, и безопасни и чисти паркове, и разумни транспортни решения. За да има пари за всичко е задължително общината да управлява добре активите си, което минава през прозрачност и контрол.

Но ако искате отговор с по две думи – икономиката е в сравнително добра форма, туризмът е много под потенциала си, а енергетиката на местно ниво се свързва основно с проблемите на Топлофикация и трудното присъединяване към електроразпределителната мрежа. 

Ще следите ли изкъсо работата на общинските дружества, на „Топлофикация“ , а и на ЧЕЗ? Парното и токът са болни теми за хората. 

Убеден съм, че в общинските дружества има много възможности за подобряване на финансовите резултати. Занимавал съм се с оптимизиране на компании професионално, а и като министър с екипа си постигнах успехи в това отношение насред икономическата криза в доста държавни предприятия от системата на МИЕТ. 

Но казусът с Топлофикация е сред възможно най-драстичните. Събираемостта на сметките е малко над 50% - положение, при което никоя фирма не би оцеляла, а задълженията са 800 млн лв и растат. Жалко е, че не беше инвестирано в инсталация, която да ополозотворява RDF-горивото от новооткрития завод за боклук, като по този начин цената на топлоенергията можеше да намалее с над 10% - честно казано ми е трудно да си обясня този пропуск на общината. Вместо това сега столичани ще трябва да плащаме по 25 млн лв годишно за транспортиране и изгаряне на брикетите в циментовите заводи из цялата страна.

Основният проблем обаче е, че сметките не са директно свързани с количеството потребена енергия, а раздялата с Топлофикация е изключително трудна. Това създава усещане за принуда и несправедливост. Ако си поставим за основна цел оздравяване на дружеството, стъпките трябва да са сключване на договор с независим външен мениджмънт с висока репутация, който в срок от една година да повиши оперативната ефективност с поне 30% и събираемостта поне до 90% (основно чрез юридически действия и споразумения), както и незабавно начало на подготовката за изграждане на инсталация на RDF-гориво от завода за боклук и евентуално на нова когенерация (ако сметката излиза след оправдано затегнатите наскоро изисквания за изкупуване на енергията от когенерации).

За двата проекта ще е необходим значителен финансов ресурс, който общината може да избере да гарантира или със собствените си активи и да запази пълен контрол, или под формата на някакво публично-частно партньорство и да остане с частичен контрол, но без да поема нови задължения. Ако обаче искаме да решим и моралния проблем между дружеството и клиентите като елиминираме недоверието и злоупотребите и свържем сметките директно с потреблението, сякаш няма друг вариант освен преустройство на сградните отоплителни инсталации от вертикални в хоризонтални и смяна на щранговете.

Що се отанся до ЧЕЗ – основният проблем от години е с изграждането на нови трафопостове, които дружеството плаща с години закъснение на инвеститорите и тази практика е неприемлива. Тук компетентният орган е енергийният регулатор, който има трудна задача да балансира между целта за ниска цена за домакинствата и одобрените инвестиции на ЧЕЗ. Общината обаче също има място в търсенето на решение по темата и аз бих се включил в него.

Какво от опита Ви като министър смятате, че трябва да пренесете в Столичния общински съвет, гласуването в него е най-често според предварително взетото решение на партийната група?

От периода си като министър се сдобих най-вече с дебела кожа и липса на всякакви илюзии. Иначе работата като общински съветник според мен е за хора с адекватен житейски и професионален опит, а не за партийни кариеристи. Надявам се групата на РБ да е добре балансирана откъм експертни и морални качества и всеки да пренесе най-доброто от досегашния си живот.

София е град с огромен бюджет – за какво приоритетно трябва да се харчат парите на софиянци, има много спорове дали средствата се изразходват в момента по най-целесъобразния начин? 

Спорове винаги ще има, но за мен категоричният приоритет е здравословната градска среда и пестенето на времето и нервите на хората. Не е приемливо на фона на демографската криза и постоянното кървене на нацията откъм динамични млади хора, които заминават и повече не се връщат, да са ни необходими двадесет години, за да осигурим колкото трябва детски градини!

Не е приемливо при реконструкции за десетки милиони хората да се вкарват под земята в полза на автомобилите, а родителите с колички, възрастните и инвалидите да се чудят как да пресекат.

Не е приемливо хората да се страхуват да ходят по неосветените улици, докато се харчат грешни пари за половинчати решения.

Как си представяте София като „зелен град“, вие участвахте във велопоход до Банкя преди няколко години? Ще ходите ли на заседания на СОС с велосипед?

Живея в центъра и обикновено ходя пеш, когато мога да взема разстоянието за до 20-25 мин. Иначе концепцията за зелен град е много добре разработена тема и няма нужда човек да си я представя. Има 30 критерия, по които се определя зеленият индекс на един град и София по почти всички тях е в дъното сред големите европейски градове, въпреки изключителния си потенциал. Необходима е Зелена Конституция на София, идеите на която постепенно да бъдат включени във всички нормативни документи на Столична община. 

Бяхте казал, че не ходите на протести, защото ви се струва нахално министър да протестира на улицата, но ваши приятели са на площада срещу правителството на Пламен Орешарски. Зад гражданските протести срещу шистовия газ пък видяхте мощен финансов интерес. Готов ли сте за недоволни пред „Московска“ 33?

Видях го не аз, а хората, на които им е работата да научават такива неща. Но това е в миналото. Мисля, че на всеки софиянец отива да иска да знае какво става на Московска 33 – и хубавото и лошото – и да изразява отношението си както намери за добре. 

Можете ли да обясните с няколко думи защо хората да гласуват за кандидатите на Реформаторския блок на 25 октомври? А за Вас лично?

На първо място – заради визията за София и качествата на кандидатите. На второ, без да искам да засегна когото и да било - силна група на Реформаторския блок е най-добрият шанс да се извади по-доброто от ГЕРБ, които и в новия общински съвет ще разполагат с най-много хора. Това се вижда и на национално ниво. Имаме и прекрасен кандидат за кмет в лицето на проф. Вили Лилков и жалко, че толкова малко се знае какво е свършено от отделните общински съветници, особено ако са от опозицията. Въпреки че, както разбрах днес, общината си е избрала чрез обществена поръчка медии, които да я отразяват, толкова за обективността. Имаме и силни кандидати за районни кметове. Що се отнася до мен – не съм много добър в авторекламата, пък и който се интересува вече си е изградил мнение дали ме харесва. 

Очаквате ли избирателите на РБ да упражнят масово правото си преференциален вот, хората с десни убеждения по презумпция предпочитат да гласуват за личности?
Очаквам, включително и да има сериозни размествания в подредбата на листите, особено в по-малките населени места.

А очаквате ли проблеми в работата с колегите си от ГЕРБ в рамките на СОС? 

И в ГЕРБ, както почти навсякъде, хората са различни.

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!