Речта на Явор Божанков, заради която БСП го изключи от парламентарната група (видео)

OFFNews 09 декември 2022 в 17:39 20159 27

Явор Божанков

"Убеден съм, че Русия няма да спечели войната" - с тези думи завърши речта си вече бившият депутат от БСП Явор Божанков, който по-рано днес беше изключен от парламентарната група на левица

"Аз съм абсолютно убеден в своята позиция. С ясно съзнание какви последствия може да има за мен, как може да се разчете, но съм убеден в едно, искам да го кажа от тази трибуна. Ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав. Ще се носи отговорност", каза той в Народното събрание днес.

Публикуваме цялата реч на депутата: 

Не мога да се съглася, че това решение включва България във войната. Македония също изпрати, Чехия, цяла Европа. Никой не трябва да се плаши, а българските граждани се плашат с политическа цел, защото такова настроение има. Нашата работа като лидери е да водим българския народ и макар да е трудно, ние трябва да водим тях, а не да гледаме общественото мнение и накъде духа вятърът, за да се понесем по течението. 

Това е исторически момент не само за България, но и за Европа, решение е важно и е символично и ще постави България по пътя на нашия цивилизационен избор.

Неотдавна Русия ни обяви за неприятелска страна и то когато бяхме настроение твърде приятелски - не изпращахме оръжие и не участвахме в конфликта, както казва някои. И все пак Русия ни обяви за неприятелска страна. Няма нищо общо историческата благодарност и нашето уважение към руската култура, и с факта, че Русия нападна Украйна, че Русия е агресор и с факта, че целия свят зае този цивилизационен избор

И тук делението на цивилизационен свят – Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус - диктаторски режими. От другата – свободни, модерни, демократични държави. Дори Сърбия е заела категорична позиция.

Ще е твърде лицемерно България да иска да е част от Програмите за възстановяване и развитие. Да е част от солидарността, когато се получават пари, но да не е част от помощта за един народ, което стои на тъмно. Жени и деца, възрастни, млади на минусови температури са подложени на системен терор и геноцид от Руската федерация. Този дебат се води само тук. Оттук на Запад и в свободния демократичен свят такъв дебат няма. Никой няма съмнение коя страна е права и коя - не

Нормално е много българи да бъдат объркани. Дори президентът каза, че Русия ще спечели тази война. Източници на руска пропаганда и дезинформация казват същото, но 9 месеца това не е тъй очевидно. Когато човек пътува и се среща с други свои колеги от други западни страни, това също не е така очевидно. И такава тема там наистина няма.

Без да съм експерт по тази тема, се съгласявам с тезата – след време ще ни съдят за това какво сме казали и как сме гласували. Ще има значение кой какво е казал в тази зала и на каква позиция е бил. Аз съм абсолютно убеден в своята позиция. С ясно съзнание какви последствия може да има за мен, как може да се разчете, но съм убеден в едно, искам да го кажа от тази трибуна. Ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав. Ще се носи отговорност. Русия няма да спечели тази война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

726

25

Кариерен

03.01 2023 в 11:55

Off News, вие НОВИНАРСКИ сайт ли сте или АРХИВАРСКИ? Докога ще държите тази реч, както и други отдавна овехтели материали?

-529

24

6екеr4о

14.12 2022 в 17:09

Уважаеми г-н Джони,
за лютеницата съм съгласен, ма баба Курнела е облажена, тя и луканка ще да е пратила, път може и други мазнотийки... Но не мога да се съглася с мнението, че бесепарчето е извършило изключителен героизъм с това, че е повторило: бялото е бяло, а черното - черно!? Тоз младеж е характерен представител на партийните кариеристчета, с които е пълен и настоящият парАлимент. Ще трябва много малко време, за да се разбере какви ветрове му веят между ушите...

3650

23

ImBlack

13.12 2022 в 15:21

И грешат!

3650

22

ImBlack

13.12 2022 в 15:18

@order
Болшевиките не за първи път застават на сраната на фашистки режим:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B4%D0%B2%D0%B8% D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Po ziv-tristranen-pakt.jpg

Лицето Георги Михаилович е всъщност "другарят" Георги Михаилович Димитров.

210

20

Merc

10.12 2022 в 14:59

Междувременно в Мужикистан :

Начальника управления по борьбе с коррупцией генерала Дмитрия Мурышова поймали на взятке в международный День борьбы с коррупцией.

Ашколсун ! Това е РуZZкии мир......
Да се смееш ли или да плачеш ?

705

18

order

10.12 2022 в 06:59

И въпроса не е дали имаш топки да кажеш нещо, а дали и колко силно са ги стиснали за да кажеш това което иска стискача!!!