Райчев: ДПС се готви за връщане във властта

Партията водеше антитурска политика, но от една година насам не е така, коментира социологът

OFFNews 10 септември 2015 в 15:30 3773 6

Снимка Сергей Антонов

Андрей Райчев.

ДПС има план да се върне във властта и е на път да го изпълни, заяви пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

Как щеше да изглежда турското малцинство у нас без ДПС? Ислям, антибългарско, желание за автономия, съвсем чуждо и под влияние на Турция. Как изглежда с ДПС? Всички говорят български, нашето малцинство говори български. При нас малцинството не е парче от друга страна. ДПС водеше дългосрочна антитурска политика, но от една година насам не е така, заяви Райчев.

Преди година ДПС завиха надясно и на запад. ДПС спряха „Южен поток” и направиха голяма услуга на САЩ, което означава, че САЩ накараха Турция да ги приеме. Имаше една знакова среща, на която Лютви Местан беше ухилен като най-щастливия човек на света, а Ердоган едва се сдържаше да не му се развика. Турция прекрати анти-ДПС акциите си. А това бяха масови акции. На всички избори посланикът на Турция обикаляше и говореше против ДПС, каза социологът.

ДПС е болна от всички болести, от които е болна и всяка друга политическа партия в България - корупция, задкулисен политически живот. Но да не би това да го има само в ДПС? Те крадат малко по-организирано, защото са по-йерхаризирани. Нищо особено не виждам там, ако ги сравнявам с българските политически партии, отбеляза Райчев.

Ако изчезне ДПС, на това място ще възникне нещо ислямско и отвратително. ДПС са незаобиколим фактор. А идеята, че Доган и Местан са ислямисти е абсурдна. Мен ако питате, те даже са нерелигиозни хора. И ако спазват нещо, го спазват насила, коментира социологът.

ДПС накара Ердоган да се съобразява с тях, а не обратното, а те десетилетия се мъчеха да обяздят ДПС. САЩ са заинтересовани от ДПС заради опасността от Ислямска държава, каза още Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови