Радев пред Вархеи: Засилват се престъпленията от омраза срещу българите в Македония

Очакваме ЕС да реагира не само когато са засегнати представители на европейски институции, но и в случаите на посегателства срещу хора с българско самосъзнание, призова Радев

OFFNews 16 май 2023 в 20:00 1387 0

Румен Радев и Оливер Вархеи.

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Румен Радев и Оливер Вархеи

Свидетели сме на засилваща се системна дискриминация, на полицейски, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения, на засилване на престъпления от омраза срещу българите и хората с българско самосъзнание в Северна Македония.

Това е заявил президентът Румен Радев на среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът е откроил системния натиск и посегателства спрямо българите и българските клубове в Македония през последните месеци, както и приемането на закон с ретроактивно действие за фондациите и гражданските сдружения, на базата на който от 17 000 неправителствени организации в страната бяха закрити единствено два български клуба.

Само чрез спазването на правата на човека и на принципите на добросъседство Северна Македония може да постигне напредък в процеса на европейска интеграция, смята Румен Радев.

В началото на срещата държавният глава е подчертал, че България високо цени активната работа и рационалния подход на Европейската комисия и лично на комисаря по разширяване и съседство за ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, което е особено важно за гарантиране на стабилността и сигурността на Европа.

Радев е изразил безпокойство от липсата на напредък по най-важния въпрос, който е и задължително условие за начало на преговорите за присъединяване към ЕС – промяна в Конституцията на Северна Македония и с вписването на българите в нея. 

"България високо цени реакцията на европейските институции и острото осъждане на отказа на Северна Македония на 6 май да допусне на нейна територия евродепутата Андрей Ковачев", посочил държавният глава. Радев очаква да има такива реакции не само когато са засегнати правата на членове на ЕП, но и на обикновените европейски граждани, на гражданите на РСМ с българско самосъзнание.

Комисар Вархеи е изразил разбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ и посочи, че ускоряването на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани може да се постигне само ако е приемлив за всички страни.

Комисарят е заявил, че Копенхагенските критериите са ясно разписани и недвусмислени и ЕК ще продължи да проследява тяхното изпълнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови